Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu în Parlamentul European. A decedat președintele ALDE, Hans van Baalen
Doliu în Parlamentul European. A decedat președintele ALDE, Hans van Baalen

Doliu în Parlamentul European. A decedat președintele ALDE, Hans van Baalen

Van Baalen era membru în Parlamentul European de 10 ani şi preşedinte al ALDE din 2015. Anterior fusese deputat în parlamentul olandez între 1999-2002 şi 2003-2009. Era specializat în probleme de securitate, apărare şi afaceri externe.

Eurodeputatul olandez Hans van Baalen, preşedintele partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a decedat în urma unei maladii, la vârsta de 60 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al familiei pentru agenţia de presă olandeză ANP, preluată de France Presse.

‘Hans van Baalen a decedat într-un spital din Rotterdam după o scurtă maladie’, a relatat ANP, citându-l pe purtătorul de cuvânt.

Van Baalen era o figură importantă a formaţiunii de centru-dreapta VVD (Partidul popular pentru libertate şi democraţie) a premierului olandez Mark Rutte, care s-a declarat ‘afectat’ de dispariţia colegului său.

‘Lucram împreună din 1993. Hans a jucat un rol decisiv în creşterea enormă a grupului liberal în Parlamentul European. Am preţuit prietenia noastră’, a scris Rutte pe Twitter.

‘Profund întristat să aflu despre decesul lui Hans van Baalen. O zi tristă pentru partidul ALDE pe care îl conducea cu angajament şi devotament’, a transmis Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

La rândul său, Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe (centrişti şi liberali) din PE, s-a declarat pe Twitter ‘şocat de decesul tragic’ al lui Van Baalen.

‘Hans conducea mişcarea liberală ‘în Europa şi ‘va lipsi întregii familii liberale’, a afirmat Cioloş.

 

Hans Van Baalen a fost între 2009-2014 şi preşedinte al Liberal International, federaţia care îi reuneşte pe liberalii din toată lumea.