Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu în lumea modei. A murit Paco Rabanne!
Doliu în lumea modei. A murit Paco Rabanne!

Doliu în lumea modei. A murit Paco Rabanne!

Paco Rabanne a murit la vârsta de 88 de ani, anunță biroul său de presă, astăzi, 3 februarie 2023. 

Rabanne a jucat un rol important în istoria companiei Puig, care deține mai multe nume grele din industria parfumurilor. Succesele incontestabile ale designerului, precum parfumurile Paco Rabanne pour Homme și 1 Million, l-au făcut unul dintre cei mai apreciați perfumieri din lume.

„Acest designer revoluționar a marcat o generație cu viziunea sa radicală asupra modei și estetica sa unică. Moștenirea sa va dăinui și va fi mereu amintită.”, a transmis compania Puig, condusă de Antonio și Mariano Puig.

„Paco Rabanne a făcut ca transgresiunea să fie magnetică. Cine altcineva ar fi putut determina femeile elegante din Paris să ceară cu insistență rochii din plastic și metal? Cine altcineva în afară de Paco Rabanne putea să imagineze un parfum numit Calandre (care înseamnă „grilă de mașină”) și să facă din el un simbol al feminității moderne? Acest spirit radical și rebel îl diferențiază: nu există decât un singur Rabanne. Odată cu dispariția lui, ne amintim încă o dată de influența sa enormă asupra modei contemporane”, a declarat Jose Manuel Albesa, președintele diviziei de frumusețe și modă a Puig.

Calandre, parfumul de pionierat creat în 1969, a fost primul produs lansat în Spania, Franța și Statele Unite, deschizând astfel calea pentru dezvoltarea internațională a companiei, precum și pentru o colaborare fructuoasă, de încredere și de durată cu designerul.

„Marea sa personalitate a transmis, prin intermediul unei imagini unice, viziunea sa îndrăzneață, revoluționară și provocatoare a lumii modei. Va continua să fie o sursă importantă de inspirație pentru echipele de modă și parfumuri ale lui Puig, care lucrează împreună pentru a exprima codurile radical moderne ale lui Paco Rabanne. Sincere condoleanțe familiei sale și celor care l-au cunoscut”, a declarat Marc Puig, președintele executiv al Puig.

Prima rochie din discuri și zale metalice

Paco Rabanne, pe numele său Franciso Rabaneda Cuervo, s-a născut la 18 februarie 1934, la Pasaia, Spania. Cariera în domeniul modei şi-a început-o realizând bijuterii pentru case consacrate precum Balenciaga, Dior şi Givenchy. Mama sa era şefă a departamentului de croitorie la Balenciaga. Când a început războiul civil spaniol, împreună cu mama sa a plecat în Franţa. Acolo, a studiat arhitectura la Şcola de Arte Frumoase pe care a absolvit-o în 1964.

În 1965, Paco Rabanne şi-a lansat cariera în domeniul design-ului prezentând o colecţie intitulată „The Unwearables”, compusă din 12 rochii printre care s-a aflat şi prima rochie din discuri de plastic legate cu zale metalice. În 1966, şi-a înfiinţat propria afacere şi a devenit renumit pentru că folosea pentru ţinutele şi schiţele sale ciudate şi în stil Gaudi, materiale precum plastic, hârtie şi metal. Deşi avea studii de arhitectură, el a devenit popular în anii ’60 în lumea tendinţelor şi a modei. Multe dintre desenele sale aveau în ele influenţă de arhitect, tocmai acest lucru a făcut ca acestea să se evidenţieze.