Doliu în lumea bisericească. Preotul celebru pentru combinezonul de protecție COVID-19 a murit fulgerător

Doliu în lumea bisericească. Preotul celebru pentru combinezonul de protecție COVID-19 a murit fulgerător Sursa foto: Marin Bica Facebook

În ziua de Bobotează, o veste tristă a îndoliat întreaga lume bisericească. Parohia Comănița din județul Olt a anunțat trecerea în neființă a preotului Alexandru Militaru. Înmormântarea a avut loc joi, 6 ianuarie și a fost oficializată de episcopul Slatinei și Romanaților.

Preotul Alexandru Militaru, devenit celebru în România pentru combinezonul de protecție COVID-19, s-a stins din viață la începutul acestui an, chiar înainte de a ieși la pensie. Tristul anunț a fost făcut public de preotul Marin Bica, care a vorbit și despre slujba de înmormântare.

Joi, de Bobotează, preotul Alexandru Militaru ar fi trebuit să sfințească apele pentru ultima dată, înainte de pensionare. Din păcate, astăzi a fost condus pe ultimul drum, slujba de înmormântare fiind oficializată chiar de episcopul Slatinei și a Romanaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi de Bobotează, noi cei din promoţia anului 1980 cu durere în suflet vom conduce pe ultimul drum pe colegul nostru părintele Alexandru Militaru de la parohia Comăniţa. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Preasfinţitul Sebastian, episcop al Slatinei şi Romanaţilor, la ora 13,00 .Dumnezeu să-l ierte!“, este mesajul postat pe contul său de Facebook de preotul Marin Bica.

Preotul Alexandru Militaru s-a stins din viață în noaptea de 3 spre 4 ianuarie, la vârsta de 65 de ani, susțin surse locale. Decesul ar fi survenit în somn, soția preotului găsindu-l fără suflare în jurul orei 03:00 dimineața.

„Trebuia să iasă la pensie în februarie. Le-a şi spus la enoriaşi, când a mers cu botezul la Schitu, că apa sfinţită de Bobotează o face la Schitu, că e ultima dată, biserica e monument istoric şi o face la ei, la parohia auxiliară. N-a mai apucat s-o facă“, au declarat surse locale, pentru „Adevărul“.

Combinezonul de protecție COVID-19 l-a făcut celebru pe preotul Alexandru Militaru

În vara anul 2020, o fotografie realizată la înmormântarea unui decedat de COVID-19 a devenit virală pe internet. Interesant la aceasta era preotul, care a decis să se îmbrace într-un combinezon de protecție, peste care a pus patrafirul.

Acest preot era Alexandru Militaru, care oficializa prima slujbă din localitate a unui pacient COVID-19. Preotul a decis să fie alături de enoriași și să nu scurteze slujba, așa cum era protocolul la acea dată, însă a ales și o metodă pentru as e proteja. Mulți s-au amuzat de această situație și au adus critici preotului, însă acesta a venit cu o explicație care a calmat spiritele.

„N-am încălcat niciun canon bisericesc. Trebuie să ne adaptăm la condiţiile în care trăim. Mie familia mi-a transmis că e mort de aşa ceva, eu n-am niciun document oficial, am luat toate măsurile de precauţie, mi-am făcut slujba exact cum trebuie şi cum scrie la carte. Totul se face pe marginea gropii. E o slujbă mai scurtă, eu am făcut-o în integralitate, pentru că mi-a permis timpul. Am făcut, aşa, o mică pregătire cu participanţii la înmormântare, înainte, au stat şi la 4-5 metri în cimitir, i-am rugat să poarte mască, chiar dacă eram în aer liber, în spaţiu deschis. Am avut acolo persoane care au înţeles“, a declarat atunci preotul.