Doliu în Bucovina. S-a stins din viață Alexandrina Cernov, luptătoare pentru drepturile românilor

Doliu în Bucovina. S-a stins din viață Alexandrina Cernov, luptătoare pentru drepturile românilorSursă foto: BucPress

Doliu în Bucovina! Alexandrina Cernov, critic și istoric literar, publicist, o personalitate culturală de primă importanță a românilor din Regiunea Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române, a murit la Mănăstirea Putna.

Doliu în Bucovina

Bucovina a pierdut o militantă pentru promovarea istoriei sale adevărate, a statutului limbii române, înstrăinată la ea acasă.

Alexandrina Cernov a fost printre intelectualii care a abordat zilnic problemele comunității românilor din Regiunea Cernăuți, Maramureșul Istoric și Sudul Basarabiei.

A fost o promotoare a culturii și învățământului locuitorilor din teritoriile istorice ale românilor, fiind autoare a nouă manuale școlare de limba şi literatura română, destinate școlilor din Ucraina. Regretata personalitate a fost profesoara universitară a mai multor generații de filologi români din nordul Bucovinei.

O vor plânge generațiile de filologi români din Regiunea Cernăuți pe care le-a format

Alexandrina Cernov a devenit membru de onoare al Academiei Române în 1991, și a fost membru fondator şi director al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, din 1995, membru fondator al Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, vicepreşedinte şi preşedinte al acesteia, în perioada 1990-1994. A publicat studii şi articole în domeniul teoriei traducerii, lingvostilisticii şi poeticii comparate (română, rusă, ucraineană). A fost redactor-şef la revista trimestrială de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei”.

Alexandrina Cernov s-a născut la 24 noiembrie 1943, în orașul Hotin, în prezent pe teritoriul Ucrainei. A urmat studiile la Liceul nr. 32 din București. În anul 1961, și-a finalizat studiile la Universitatea din București, iar în perioada 1962-1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți. În anul 1989 și-a susținut, la Chișinău, teza de doctorat „Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic”.

Model intelectual în Bucovina

În anii 1971-2002, Alexandrina Cernov a fost conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, susținând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvostilistica şi poetica comparată, studii de literatură comparată.

Regretata personalitate  fost expertă în cadrul proiectului comun de cercetare a situației minorităților naționale în Ucraina al Împuternicitului Radei Supreme a Ucrainei în problemele drepturilor omului şi al Comisariatului general al OSCE în problemele minorităților naționale.

„Doamna celei mai frumoase rostiri românești, dintr-un spațiu, unde limba română aproape în toate timpurile, a fost în rol de cenușăreasă” – astfel a caracterizat-o pe regretata Alexandrina Cernov publicista Maria Andrieș.

Pentru întreaga sa activitate, Alexandrinei Cernov i-au fost acordate următoarele premii și distincții de stat: Premiul Fundației Culturale Române din București (1994), Medalia Jubiliară „Mihai Eminescu” a Ministerului Culturii din România (2000), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2004), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor (2014) ș.a.

VIDEO Alexandrina Cernov în apărarea limbii române, înstrăinată la ea acasă: