„Doi ş’un sfert“, pe urmele speculanţilor din pieţe

„Doi ş’un sfert“, pe urmele speculanţilor din pieţe

Serviciul secret al Ministerului de Interne va combate evaziunea fiscală şi pe „băieţii şmecheri“ care profită de munca ţăranului.

Angajaţii Direcţiei Generale pentru Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) vor fi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale, lupta împotriva speculanţilor din pieţe, precum şi a falsificatorilor de alcool şi de ţigări. Acestea sunt obiectivele pe 2009 ale noului ministru al administraţiei şi internelor, Dan Nica.

El a anunţat ieri aceste intenţii surprinză toare în cadrul audierilor din Comisiile de apărare şi administraţie din parlament. După audieri, Nica a primit avizul comisiilor pentru a fi ministru al administraţiei şi internelor, graţie voturilor PDL şi PSD. Liberalii s-au împotrivit, iar UDMR s-a abţinut.

Combaterea evaziunii fiscale, principalul obiectiv al ofiţerilor

Noul ministru a fost întrebat de Ludovic Orban (PNL) dacă intenţionează să elaboreze o lege de funcţionare a DGIPI. Luat prin surprindere, Nica a început precaut: „DGIPI trebuie să funcţioneze în conformitate cu legea. Aici nu există dubii. În măsura în care nu-şi fac treaba, trebuie să suporte consecinţele ca orice funcţionar. Până acum nu am semnale că nu şi-ar face treaba“.

Apoi a completat agenda ofiţerilor DGIPI: „Obiectivul lor în 2009 este combaterea evaziunii fiscale. Aceste lucruri trebuie stopate. Trebuie să se oprească furturile cu TVA-ul şi falsifică rile. Sunt băieţi şmecheri care profită de munca ţăranului şi plimbă produsele de acolo cu diverse trenuri sau mijloace de transport. Mai sunt produsele din alcool contrafăcut şi ţigările“.

Planurile lui Nica au fost ironizate de parlamentarii opoziţiei. „Povestea cu combaterea speculanţilor seamănă cu ce făcea Miliţia înainte de 1989. Pe de altă parte, înţeleg că le este frică de scăderea încasărilor, dar de combaterea evaziunii fiscale se ocupă ANAF“, afirmă vicepreşedintele Comisiei de apărare, George Scutaru (PNL).

Competenţe

Potrivit legii, pe lângă informaţiile care vizează abuzuri sau fapte de corupţie comise de angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), DGIPI poate face „muncă informativă“ (culegere de informaţii, filaj) pentru procurori sau poliţişti în anchete referitoare la infractori care pun în pericol siguranţa publică sau la membri ai clanurilor interlope şi grupărilor de criminalitate organizată.

În dosarele de evaziune fiscală sau cele referitoare la mafia din pieţe, DGIPI poate culege informaţii pentru anchetator, ne-au precizat oficiali ai MAI.

Ne puteți urmări și pe Google News