Spațiul este unul din rarele exemple în care cooperarea dintre Washington și Moscova are loc cu adevărat.
După o călătorie expres, racheta rusească Soyuz a andocat la Stația Spațială Internațională (ISS) cu o astronaută americană și doi cosmonauți ruși la bord.
Kathleen Rubins și cosmonauții ruși Sergei Ryzhikov și Sergei Kud-Svertchkov au ajuns miercuri, la Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei rachete rusești Soyuz.
Cei doi cosmonauți ai Roskosmos și astronauta NASA au decolat, așa cum s-a convenit la ora 5:45 GMT, de la cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, conform imaginilor celor două agenții spațiale, Roskosmos precizând pe Twitter că nava spațială „s-a plasat singură cu succes pe orbită ”.
Cei trei oameni de știință au stabilit un nou record pentru cel mai scurt zbor către stația orbitală, la care au ajuns în doar trei ore, comparativ cu șase ore de obicei.
Cei trei se alătură la bordul ISS, un exemplu rar de cooperare încă funcțională între ruși și occidentali, actualilor ocupanți, Chris Cassidy (NASA), Anatoli Ivanicin și Ivan Vagner (Roskosmos) a căror revenire pe Pământ este programată pentru 22 octombrie.
Acest zbor al unei capsule Soyuz are loc între două lansări către ISS a rachetei americane SpaceX, care permite din nou Statelor Unite să trimită oameni în spațiu.
Până când Robert Behnken și Doug Hurley au zburat pe 30 mai de la Kennedy Space Center (Florida), Rusia și rachetele sale Soyuz au fost singura modalitate de a trimite oameni la stația spațială internațională. Cei doi s-au întors pe Pământ la 2 august.
Cursa spațială
Următorul zbor al SpaceX către ISS este planificat luna viitoare. El va aduce pe ISS trei americani și un japonez. Apariția SpaceX și a companiei Boeing, jucători privați care au semnat un parteneriat cu NASA, alimentează discuțiile privind revenirea la „cursa spațială” între diferite țări.
Dar cei trei oameni de știință care au plecat miercuri s-au concentrat pe capacitatea călătoriilor spațiale de a uni națiunile rivale pentru o cauză comună.
„Mă simt cu siguranță foarte norocoasă că mă aflu în stația spațială”, a spus Kathleen Rubins, evitând să evoce compania SpaceX la conferința de presă înaintea lansării.
Lansarea a avut o rezonanță specială pentru Kathleen Rubins, care se află la a doua misiune în spațiu și care împlinește, miercuri, 42 de ani.