Evenimentul Zilei > Actualitate > Doi români decorați de președintele Franței. Ei au devenit cavaleri ai Ordinului Național al Meritului
Doi români decorați de președintele Franței. Ei au devenit cavaleri ai Ordinului Național al Meritului

Doi români decorați de președintele Franței. Ei au devenit cavaleri ai Ordinului Național al Meritului

Doi români au fost recompensați, de statul francez, cu o importantă distincție, pentru activitatea pe care au desfășurat-o în timpul pandemiei care a fost provocată de noul coronavirus.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a anunțat că Radu Lupescu, medic anestezist – reanimator din Strasbourg și scriitorul Matei Vișniec (foto) vor deveni Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului, distincție pe care au primit-o printr-un decret semnat de președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Cei doi au fost recompensați pentru activitatea pe care au desfășurat-o în această perioadă dificilă, de pandemie, în Franța.

Medicul Radu Lupescu, doctor în medicină, a fost decorat alături de alți membri ai personalului medical din Franța pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de coronavirus.

„Radu Lupescu, medic anestezist – reanimator din Strasbourg, primește aceasta importantă distincție pentru eforturile sale în lupta împotriva coronavirusului. În toată aceasta perioada, l-ați putut urmări pe dl Lupescu și în presa din România, care i-a preluat postările competente, inteligente și instructive de pe pagina de FB”, a scris ambasadorul Luca Niculesc într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea decorat, dramaturgul Matei Vișniec va primi aceeași distincție după ce a participat la proiectul „consultații poetice”, derulat în perioada pandemiei de Theatre de la Ville și de Insula 42. În cadrul acestei acțiuni, mai mulți autori și actori sunau la oamenii aflați în izolare, din cauza restricțiilor impuse de autorități și discutau cu aceștia încurajându-i și susținându-i pentru a trece mai ușor prin această perioadă.

„Cel de-al doilea decorat este scriitorul Matéi Vișniec care, dincolo de faptul că e un mare dramaturg ale cărui piese sunt jucate din zeci de țări, lucrează de peste trei decenii la întărirea relației dintre România și Franța.  În aceasta primăvară, Matei Vișniec a participat la proiectul «consultații poetice», organizat de Theatre de la Ville și de Insula 42. Alături de alți autori sau actori (Nicoleta Lefter, Radu Vancu) a sunat oameni (care doreau să fie sunați, evident), cu care discuta aproximativ un sfert de oră și, în funcție de direcția în care o lua conversația, încheia cu recitarea unui poem. Altfel spus, în pandemie, o terapie prin poezie.  Felicitări celor doi Cavaleri !”, a mai scris Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, pe pagina sa de socializare.