Leii erau epuizați și deshidratați în momentul în care organizația internațională pentru protecția animalelor, Vier Pfoten, i-a scos dintr-o grădină zoologică aflată în estul orașului Mosul din Irak, respectiv dintr-un parc de distracții de lângă Alep, în Siria. Cele două orașe au fost martorele unora dintre cele mai grave lupte care au avut loc în ambele țări, în ultimii ani, rezultate cu un număr mare de victime omenești și cu aducerea în ruină a unor cartiere întregi.
Cele mai multe dintre cele 40 de animale de la grădina zoologică din Mosul au murit de foame sau au fost ucise în bombardamente, iar altele au fugit din incintă, conform aceleiași organizații. Reprezentanții Vier Pfoten au ajuns la fosta grădină zoologică în urmă cu un an și au evacuat singurele două animale pe care le-au găsit – un urs și un leu de aproximativ patru ani, pe nume Simba. Cele două animale au fost transportate în Iordania.
Celălalt leu, Saeed, în vârstă de 2 ani, a fost salvat în luna iulie, împreună cu alte 12 animale găsite în parcul de distracții Magic World din Siria. Și acestea au ajuns în Iordania după ce au stat două săptămâni în Turcia, țară a cărui guvern a ajutat la evacuare.
Ambii lei erau traumatizați când au ajuns la Sanctuarul Animalelor Al-Ma'wa din Iordania, conform Vier Pfoten. După aceea, felinele au primit îngrijiri medicale, făcându-li-se inclusiv vasectomii și operații stomatologice. Astfel, animalele au câștigat în greutate, dieta lor constantă incluzând și carne de miel de cea mai bună calitate.
Leii vor avea parte de un tratament similar în refugiul Lionsrock din Africa de Sud. Cei 80 de lei aduși acolo provin din circuri de pe teritoriul Germaniei, de la grădini zoologice din Franța, România, Congo și din alte țări. Unele animale au fost găsite și salvate în urma unor operațiuni de oprire a grupurilor din Africa de Sud care cresc lei în captivitate doar pentru a-i vâna apoi, alături de ”aventurieri” ce plătesc bani buni pentru astfel de "trofee".