Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti, pe rolul căreia se află acest dosar, a admis în parte cererea formulată de Gruia Stoica privind administrarea unor probe, în sensul că magistraţii au încuviinţat audierea a doi martori, transportatori pe calea ferată, respectiv Călin Graţian şi Victoraş Bucureanu, 'pentru lămurirea contextului general în mediul de afaceri', potrivit Agerpres.

  • Călin Grațian a fost director general la CFR Marfă, iar Victoraş Bucureanu  a fost director general adjunct al CFR Marfă.

De asemenea, instanţa a respins cererea privind audierea altor doi martori, respectiv Sorin Chinde şi Eduard Iancu, dar şi solicitarea lui Gruia Stoica privind proba cu cele două expertize tehnice, respectiv cea pentru stabilirea autenticităţii înregistrărilor audio de pe suporturile optice şi expertiza fono – criminalistică a vocii şi vorbirii inculpatului Stoica.

În aceeaşi şedinţă, instanţa a admis cererea formulată de inculpatul Doru Cătălin Boştină privitoare la administrarea probei cu martora Laura Mocanu, pentru dovedirea relaţiilor de natură profesională derulate între cei doi inculpaţi anterior săvârşirii presupusei fapte.

  • De asemenea, magistraţii au menţinut măsura arestului la domiciliu faţă de Gruia Stoica, decizia cu privire la această măsură putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Acuzațiile DNA

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată la data de 12 februarie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, alături de avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru SE Işalniţa). La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014.

Licitația

CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând Complexului Energetic Oltenia şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

  • Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra directorului general al CFR Marfă.