Editura Evenimentul si Capital

Doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai lumii vin la Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

Virginia Zeani
Autor: | | 1 Comentarii | 262 Vizualizari

La Tîrgu Mureș începe Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”, în cinstea celei care este considerată Maria Callas a României, un eveniment foarte apreciat de melomani.

Virginia Zeani este una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii '50, '60 și '70 ai secolului XX, face parte dintr-un club foarte select al unor mari artiste. Timp de 25 de ani a fost „Prima Donna Assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, cântând împreună cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

„Când mi-am încheiat cariera, cântasem pe scenă Violetta de peste 600 de ori. Mi s-a spus că e un record, pentru orice soprană, în istoria reprezentării acestei opere. Sper că îmi e îngăduit să mă simt puțin mândră de această realizare”, declara Virginia Zeani.

Primăria Târgu Mureș, în parteneriat cu Asociația “Together on Top”, Instituția Prefectului - Județul Mureș și Consiliul Județean Mureș organizează a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” care se va desfășura între 31 mai -9 iunie 2019.

Deschiderea Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” are loc vineri, 31 mai, de la ora 19,30 la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Concertul-eveniment „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, care se desfășoară la gala de deschidere va reuni pe scenă doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai lumii: violonistul român Leonard Furda și artista româno-britanică Nelly Miricioiu, nume de referință în elita internațională. Instruit de ilustrul muzician maghiar de origine română Ștefan Ruha, violonistul Leonard Furda a păstrat, insuflată de strălucitul său maestru, o delicată aplecare către suita Anotimpurilor lui Antonio Vivaldi, lucrări incluse, într-o selecție proprie, în concertul de la Târgu Mureș.

Apreciată atât de publicul meloman de pretutindeni, dar și de cea mai exigentă critică de specialitate, Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” –, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus.

„E o onoare și o datorie, în același timp, pentru municipiul Târgu Mureș să găzduiască un festival de artă lirică de o asemenea dimensiune. A ajuns la a treia ediție, iar asta nu face decât să confirme faptul că orașul nostru primește cu brațele deschise un asemenea eveniment, de mare rafinament. Spun bun venit invitaților iar spectatorilor le transmit să participe în număr mare la spectacolele de înaltă ținută”, a declarat Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș.

Tineri artiști din toate țările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care poartă sigiliul Regelui Mihai I.

Asociația “Together on Top”, organizator al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, în parteneriat cu autoritățile locale din Solovăstru, au inițiat, încă din anul 2018, un proiect comun de înființare a „Casei memoriale Virginia Zeani”. Locuința în care s-a născut și a copilărit soprana născută în România a funcționat în ultimii ani ca dispensar al satului. În cadrul acestui proiect, care ar putea fi finalizat în următorii doi ani, casa urmează să fie restaurată intergral și va deveni o destinație culturală și turistică. Prin bunăvoința autorităților locale, dispensarul va fi mutat într-un nou sediu, iar casa va fi restaurată și reamenajată, urmând să fie recuperate de la donatori și o parte dintre piesele originale mobilier sau alte obiecte cu valoare istorică. Cetățean de onoare al Comunei Solovăstru și al orașului Reghin, soprana Virginia Zeani deţine peste 50 de importante premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, printre care Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo", acordată în 2011 de regele Mihai I al României, sau titlurile de doctor honoris causa decernate atât de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cât şi de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Programul Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”:

GATA! Noua LEGE A PENSIILOR! Ce prevede si cine ia mai multi bani

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI