Doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai lumii la Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

Doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai lumii la Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

La Tîrgu Mureș începe Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”, în cinstea celei care este considerată Maria Callas a României, un eveniment foarte apreciat de melomani.

Virginia Zeani este una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii '50, '60 și '70 ai secolului XX, face parte dintr-un club foarte select al unor mari artiste. Timp de 25 de ani a fost „Prima Donna Assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, cântând împreună cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

„Când mi-am încheiat cariera, cântasem pe scenă Violetta de peste 600 de ori. Mi s-a spus că e un record, pentru orice soprană, în istoria reprezentării acestei opere. Sper că îmi e îngăduit să mă simt puțin mândră de această realizare”, declara Virginia Zeani.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăria Târgu Mureș, în parteneriat cu Asociația “Together on Top”, Instituția Prefectului - Județul Mureș și Consiliul Județean Mureș organizează a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” care se va desfășura între 31 mai -9 iunie 2019.

Deschiderea Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” are loc vineri, 31 mai, de la ora 19,30 la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Concertul-eveniment „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, care se desfășoară la gala de deschidere va reuni pe scenă doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai lumii: violonistul român Leonard Furda și artista româno-britanică Nelly Miricioiu, nume de referință în elita internațională. Instruit de ilustrul muzician maghiar de origine română Ștefan Ruha, violonistul Leonard Furda a păstrat, insuflată de strălucitul său maestru, o delicată aplecare către suita Anotimpurilor lui Antonio Vivaldi, lucrări incluse, într-o selecție proprie, în concertul de la Târgu Mureș.

Apreciată atât de publicul meloman de pretutindeni, dar și de cea mai exigentă critică de specialitate, Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” –, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus.

„E o onoare și o datorie, în același timp, pentru municipiul Târgu Mureș să găzduiască un festival de artă lirică de o asemenea dimensiune. A ajuns la a treia ediție, iar asta nu face decât să confirme faptul că orașul nostru primește cu brațele deschise un asemenea eveniment, de mare rafinament. Spun bun venit invitaților iar spectatorilor le transmit să participe în număr mare la spectacolele de înaltă ținută”, a declarat primarul municipiului Târgu Mureș, dr. Dorin Florea.

Tineri artiști din toate țările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care poartă sigiliul Regelui Mihai I.

Asociația “Together on Top”, organizator al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, în parteneriat cu autoritățile locale din Solovăstru, au inițiat, încă din anul 2018, un proiect comun de înființare a „Casei memoriale Virginia Zeani”. Locuința în care s-a născut și a copilărit soprana născută în România a funcționat în ultimii ani ca dispensar al satului. În cadrul acestui proiect, care ar putea fi finalizat în următorii doi ani, casa urmează să fie restaurată intergral și va deveni o destinație culturală și turistică. Prin bunăvoința autorităților locale, dispensarul va fi mutat într-un nou sediu, iar casa va fi restaurată și reamenajată, urmând să fie recuperate de la donatori și o parte dintre piesele originale mobilier sau alte obiecte cu valoare istorică. Cetățean de onoare al Comunei Solovăstru și al orașului Reghin, soprana Virginia Zeani deţine peste 50 de importante premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, printre care Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo", acordată în 2011 de regele Mihai I al României, sau titlurile de doctor honoris causa decernate atât de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cât şi de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Programul Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”:

Vineri, 31 mai 2019

Palatul Culturii Târgu Mureș – Sala Mare

• 19.30–19.45:  Deschiderea oficială a festivalului                                                                                                                                                          • 19.45–21.30:  Concert – „Anotimpurile” de Vivaldi

 

Sâmbătă, 01 iunie 2019

Palatul Culturii– Sala Mare

• 10.00–17.00  Semifinala Concursului Regal de canto “L`Assoluta Virginia Zeani”

Teatrul Național Târgu Mureș

• 19.00–21.00  Balet/Operă comică pentru copii - Coppelia

 

Duminică, 02 iunie 2019

Palatul Culturii – Sala Mare

• 20.00–22.00  Finala Concursului Regal de Canto “L`Assoluta Virginia Zeani”

 

Luni, 03 iunie 2019

Palatul Culturii – Sala Mică

• 10.00–17.00  Masterclass voce, oferit finaliștilor          

 

 

Marti, 04 iunie 2019

Palatul Culturii – Sala Mică

• 10.00–17.00  Masterclass voce oferit finalistilor       

 

 

Miercuri, 05 iunie 2019

Palatul Culturii – Sala Mică

• 10.00–17.00  Masterclass voce oferit finaliștilor

Casa de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin

• 17.00–18.30  Seară de Operă Italiană     

Biserica Romano - Catolică Sf. Ioan din Târgu Mureș

 • 20.00–21.00:  Concert de operă sacră cu elevii “Clasei de canto, lied oratoriu și opera Virginia Zeani“, Corul Liceului Vocațional de Artă Târgu Mureș

 

Vineri, 07 iunie 2019

Palatul Culturii  – Sala Mare

• 19.00–21.00  Opera Rock “Cruel” Premieră mondială

 

Sâmbătă, 08 iunie 2019

Palatul Culturii – Sala Mare

• 19.00–21.00  Seară de Operă italiana

 

Duminica, 09 iunie 2019

Teatrul Național

• 19.00–21.30 Spectacol de operă „Tosca” de Giacomo Puccini