Editura Evenimentul si Capital

Documente inedite. Ce le citea Eminescu celor din Junimea

Mihai Eminescu la 19 ani, sursa Memorialul Ipotesti
Autor: | | 0 Comentarii | 1612 Vizualizari

În cadrul Zilelor Eminescu, de la Memorialul Ipoteşti, se va lansa ediţia facsimilată a Jurnalului Societăţii Junimea de la Iaşi. Un document din care se poate afla ce preocupări aveau membrii Societăţii Junimea, ce făcea Mihai Eminescu la acele întâlniri.

La 15 iunie se împlinesc 126 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Duminică, 14 iunie, în cadrul „Zilelor Eminescu”, de la Memorialul de la Ipoteşti, se va lansa „Jurnalul Junimii”. Vor prezenta dr. Valentin Coşereanu şi dr. Valy Ceia.

Jurnalul Junimii, sedinta din 7 septembrie, de la Pogor, pagina 86. Mihai Eminescu citeste "Floare albastra"

Eminescologul Valentin Coşereanu, cel care s-a preocupat de apariţia „Jurnalului Junimii” ne-a declarat: „Jurnalul Junimii, în original, se află în fondul documentar al Bibliotecii Naţionale de Poezie de la Ipoteşti. El nu a fost publicat în facsimil niciodată. În 1933 a fost transliterate de Ilie Torouţiu, şi apare în volumul patru din cele 11volume publicate de aceasta de studii şi documente literare. Dar doar transliterat. Acum, apare la iniţiativa mea. I-am propus lui Eugen Simion ca acest document să apară ca ultimul volum din seria mansucriselor facmismilate Eminescu, pe care le-a editat el la Academia Română. A fost încântat, a fost de acord”.

Mihai Eminescu, fotografie realizata special pentru panoul Junimii, sursa Memorialul Ipotesti

„Jurnalul junimii” facsimilat are un studiu introductiv, realizat de dr. Valentin Coşereanu, apoi “O altă secţiune în care sunt prezentaţi Junimea, Convorbiri literare şi autorii de seamă prezenţi în jurnal. Acest Jurnal cuprinde procese verbale de la Junimea, scrise de mâna lui A. D. Xenopol. Eminescu apare pomenit şi el de patru ori, iar la două şedinţe este prezent şi citeşte din «Diorama»- «Floare albastră», «Egipetul», «Sărmanul Dionis». Urmează transliterarea proceselor verbale, numite de ei «prescripte verbale». Este o ediţie excelentă, cu coperţi cartonate, care respectă întocmai coperta Jurnalului.”

În aceeaşi zi, acelaşi eminescolog mai lansează o carte „Ipoteşti sau realitatea poeziei”, care analizează influenţa experienţelor copilăriei lui Mihai Eminescu în opera sa.

Ce cuprinde Jurnalul?

„De format 25×35 cm., totalul paginilor acestuia este de 164; file îngălbenite, dar păstrate în cele mai bune condiţiuni. Din totalul acestora, sunt scrise numai şaizeci şi patru. Păstrând regula impusă de Academia Română ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene, am considerat pagină scrisă orice pagină care are măcar un cuvânt înscris pe ea, cu menţiunea că se repetă (ca şi în cazul manuscriselor Eminescu), aceeaşi regulă a păstrării foilor albe, pentru a deservi autenticitatea documentului. Cele cincizeci şi şapte de şedinţe (indiferent dacă s-au ţinut sau nu), sunt menţionate ca atare în document şi acoperă (cu intermitenţe) o perioadă de timp plasată între anii 1865–1873. (...) Pentru un interval de nouă ani, relevanţi şi din punctul de vedere al activităţii creatoare eminesciene, se poate reface imaginea asupra societăţii Junimea, în aşa fel încât ea să se constituie într-un basorelief al climatului cultural, intelectual, literar şi politic în care s-a format Mihai Eminescu, basorelief în care Poetului i se descifrează chipul distinct.(...) Ca şi paşoptiştii (numai că pe un plan mult mai avansat), junimiştii au avut un rol covârşitor, atât în viaţa socială, cât şi în cea culturală şi artistică a ţării. Având studii făcute în străinătate, păstrând legătura cu nume remarcabile ale vieţii social-culturale ale Europei din vremea aceea, membrii societăţii aveau avantajul de a fi la curent cu tot ceea ce se întâmpla în Occident, dar mai ales la Viena şi Berlin; adică atât în capitalele emblematice ale imperiului, (una culturală, alta militară), dar şi, prin tradiţie, în capitala artistică a bătrânului continent – Paris –, în care Junimea română, se simţea «ca acasă»”, scrie eminescologul Valentin Coşereanu în debutul volumului.

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI