Documentar despre victimele sărăciei, la HBO

Documentar despre victimele sărăciei, la HBO

Documentarul "Departe de casă", difuzat de HBO, de la ora 20.00, trasează partea personală a imigraţiei clandestine văzută prin ochii unor copii.

Exploataţi de traficanţii de persoane. Deshidrataţi în deşert. În pericol de a fi striviţi de tren. Acestea sunt doar câteva dintre ameninţările cu care se confruntă mii de copii din America Latină, ce călătoresc pe acoperişurile trenurilor ca să ajungă în S.U.A.

Regizoarea Rebecca Camisa ascultă poveştile câtorva copii care speră la o viaţă mai bună şi pornesc, singuri, într-o călătorie periculoasă deasupra unui tren pe care l-au poreclit "Bestia". Pe drum, poveştile lor despre speranţă, curaj, dezamăgire şi durere sunt revelate pe măsură ce aceştia se apropie de "Tărâmul Făgăduinţei."

Producţia nominalizată la Oscar, în 2010, pentru Cel mai bun documentar, nu vrea să fie o dezbatere pro sau contra imigra-ţiei clandestine. Este doar cronica unei călătorii făcute de câţiva copii (majoritatea din America Centrală), care speră să ajungă în Statele Unite, îmbarcându-se ilegal pe un tren care circulă la graniţa cu Guatemala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protagoniştii au vârste cuprinse între 9 şi 17 ani şi pornesc în această aventură, uneori mortală, din dorinţa de a se reuni cu familiile lor sau, pur şi simplu, în căutarea unei vieţi mai bune. De-a lungul călătoriei, ei sunt martorii unor accidente mortale şi sunt prinşi de autorităţile mexicane şi deportaţi.

Jurnalistă de Pulitzer expune durerea imigranţilor ilegali Deşi este binecunoscut calvarul acestor copii din ţările subdezvoltate, puţini au reuşit să abordeze cu obiectivitate durerosul subiect. Jurnalista Sonia Nazario, deţinătoare a două premii Pulitzer, face acest lucru în romanul "Călătoria lui Enrique"/"Enrique’s Journey", inspirat dintr-o poveste adevărată.

Pe când Enrique avea trei ani, mama lui, Lourdes, pleacă din Honduras în SUA, în căutarea unui loc de muncă. Banii trimişi de ea acasă sunt folosiţi pentru întreţinerea şi educarea fiului ei. Deşi îi promite că se va întoarce curând, timpul trece şi după 11 ani de despărţire, sfâşiat de dor, băiatul decide să plece în căutarea mamei.

Ca şi copiii din documentarul prezentat, în speranţa că va scăpa de autorităţi, el trebuie să călătorească pe trenul supranumit "El Tren de la Muerte - Trenul Morţii".