Editura Evenimentul si Capital

DECEMBRIE 1989: Raportul generalului Iulian Vlad către Nicolae Ceaușescu

Iulian Vlad
Autor: | | 56 Comentarii | 32241 Vizualizari

La Malta (2-3 decembrie 1989), Bush și Gorbaciov au stabilit ca asupra României să fie aplicate măsuri coordonate de presiune.

Un document a cărui importanță pare să fi trecut neobservată! Raportul generalului-colonel Iulian Vlad, fostul șef al Departamentului Securității Statului, către președintele Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu, cu privire la întâlnirea liderilor URSS Mihail Sergheevici Gorbaciov și cel al Statelor Unite ale Americii George H. Bush, de la Malta, 2-3 decembrie 1989.

În nota din 1 decembrie 1989 veți găsi o precizie în analiză și corectitudinea previziunilor geopolitice, bazate pe informațiile obținute prin intermediul spionajului extern românesc, demnă de respect. Dar cel mai important lucru pe care îl veți citiți apare în următoarele rânduri: Din datele de care dispunem rezultă că la întâlnirea dintre Bush și Gorbaciov ar urmă să se discute și problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor țări socialiste care nu au trecut la aplicarea de reforme reale-, fiind avute în vedere îndeosebi R.P. Chineză, Cuba și România. Prima dovadă că Nicolae Ceaușescu fusese informat că soarta sa urma să fie hotărâtă la întâlnirea de la Malta. Încă mai spera…Documentul pe care vi-l prezentăm a fost autentificat de surse extrem de credibile, neexistând multe îndoieli în ceea ce privește valoarea sa istorică. În acel moment, 1989, rapoartele extrem de sensibile erau redactate într-un singur exemplar și erau scrise de mână. Se înmânau direct lui Nicolae Ceaușescu, care le păstra într-un loc sigur sau le distrugea.

Trebuie spus că, în 1989, spionajul românesc avea infiltrați agenți la cel mai înalt nivel în cancelariile occidentale, existând posibilitatea obținerii unor informații credibile. Apăruse deja o preocupare serioasă a lui Nicolae Ceaușescu în privința a ceea ce urma să se întâmple. Lumea (socialistă dar nu numai) se schimba în jurul său, iar evoluțiile nu-i erau favorabile. Avusese loc o primă ciocnire cu liderul URSS, Gorbaciov, în cadrul vizitei din 1987, înțelesese că nu se poate aștepta la nimic bun.

Pentru înțelegerea contextului documentului trebuie avut în vedere că imediat după întâlnirea de la Malta, dintre Bush și Gorbaciov, a avut loc o vizită a unei delegații oficiale a României condusă de Nicolae Ceaușescu la Moscova, la invitația liderului URSS. Recitind acum stenograma discuțiilor Ceaușescu- Gorbaciov mi-a sărit în ochi următoarea afirmație:

M.S. Gorbaciov, către N. Ceaușescu: Veţi mai trăi până la 9 ianuarie!

Totuşi, ce probleme vă preocupă, ce vă îngrijorează?

Nicolae Ceaușescu știa în acel moment că lucrurile stau cu totul altfel, că i se pregătește ceva! Primise, înainte de plecarea la Moscova, confirmarea verbală din partea Departamentului Securității Statului, că datele conținute în raportul pe care urmează să-l citiți mai jos, erau sută la sută sigure. Știa că Mihail Gorbaciov nu-i spune tot ceea ce a discutat cu Bush. De la înființarea Uniunii Europene la reunificarea Germaniei și declanșarea principiului dominoului, prin reîmpărțirea sferelor de influență, veți regăsi o mulțime de lucruri care s-au întâmplat ulterior.

Inclusiv faptul că Nicolae Ceaușescu nu a mai apucat 9 ianuarie

Iulian Vlad, omul despre care se spune că a prevenit un război civil în decembrie '89

Veste MARE pentru toti pensionarii! Se intampla de la 1 aprilie si afecteaza pe toata lumea

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI