Sondajul ComRes, văzut de reporterii de la Telegraph, a fost prezentat cu ocazia unui eveniment paralel cu Conferința Partidului Conservator de săptămâna trecută. Studiul confirmă predicțiilor numeroșilor adepți ai ieșirii rapide din UE că orice eșec în declanșarea Brexitului la termenul fixat, de 31 octombrie 2019, va provoca o pierdere majoră partidului în alegerile următoare.

„Acest sondaj arată ceea ce fiecare parlamentar trebuie să știe. Marea Britanie dorește să meargă înainte. A sosit vremea ca Brexitul să fie declanșat la termen, cu orice preț”, spune Steve Baker, președintele European Research Group (ERG) din cadrul Partidului Conservator. Sau, așa cum a promis Boris Johnson la învestitură, „Do or Die”.

Chiar și o scurtă amânare i-ar putea costa pe conservatori victoria în alegeri. Astfel, potrivit sondajului, dacă Marea Britanie părăsește UE după o nouă amânare scurtă (trei luni), conservatorii vor pierde majoritatea, cu o diferență de 14 locuri, iar dacă amânarea este lungă, cu 18 locuri diferență.

Doar un Brexit pe 31 octombrie le-ar asigura conservatorilor p majoritate de 118 locuri, în cazul unei ieșiri cu acord, sau o majoritate de 114 locuri, în cazul unui Brexit fără acord.

Pe de altă parte, ultimele mișcări ale Partidului Laburist arată că dacă Brexitul nu va fi declanșat până la viitoarele alegeri, s-ar putea să nu mai existe Brexit deloc.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a confirmat joi, 10 octombrie, că primul său gest ca premier ar fi să „legifereze imediat” al doilea referendum.