El a declarat pentru BNR că amendamentele la Legea privind Radioul și Televiziunea propuse de Ministerul Culturii, care au fost publicate spre dezbatere publică la data de 19 octombrie, nu corespund modificărilor la care reprezentanți ai BNR și alți experți au lucrat în ultimele luni.

Proiectul prevede modificarea finanțării celor două mijloace de informare publice – BNT și BNR. Potrivit lui Baltakov, lipsesc reglementările privind modul în care vor fi administrate cele două mijloace de informare în masă și care va fi mandatul consiliilor de administrație ale acestora.

“La BNR am susținut un alt proiect de lege, în care erau membri pe care i-am motivat personal și care se referă la administrarea mass-media publice. Am stabilit poziții foarte clare cu privire la modul în care directorul general lucrează cu consiliile de administrație. Dacă eu îmi voi termina mandatul, peste doi ani va trebui să numesc noi membri ai Consiliului de Administrație, cu care următorul director general va trebui de fapt să lucreze, nu eu”, a spus Baltakov, adăugând că a insistat asupra demisiei ministrului bulgar al culturii, Boil Banov.

Președintele CEM, Betina Joteva, a confirmat pentru “Dnevnik” că Baltakov și-a dat demisia. În aceasta scrie că vrea să fie eliberat de la data de 1 noiembrie 2020. „Sper că se va răzgândi, pentru că este un director bun. A reușit să calmeze lucrurile la radio. Sper să-l conving că mai sunt multe lucruri pentru care trebuie să luptăm”, a mai adăugat Joteva.

Baltakov a fost ales director în ianuarie anul acesta, înlocuindu-l în funcție pe Svetoslav Kostov, care a fost concediat înainte de termen de CEM, în octombrie anul trecut, după o încercare de a o scoate de pe post pe jurnalista Silvia Velikova, gazda emisiunii matinale de la Radio Horizont și după întreruperea îndelungată și fără precedent a semnalului de la Radio Horizont, la data de 13 septembrie 2019. Mandatul directorului general al BNR este de trei ani.

Încă din primele luni de la preluarea mandatului, Baltakov a avut probleme cu unii membri ai Consiliului de administrație al radioului public. Acest lucru a dus la tensiuni suplimentare în instituție, peste 50 de jurnaliști cerând demisia Consiliului de administrație. Dar de atunci nu sunt cunoscute conflicte sau probleme grave cu actualul Consiliu de administrație. (Rador)