DNA, pe urmele demisionarului incompatibil Vasile Astărăstoae
- Violeta Fotache
- 7 februarie 2015, 00:00
Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a renunțat ieri la această funcție. Procurorii DNA Iași au început urmărirea penală „in rem”
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa din Iaşi, a renunțat ieri la această funcție, rămânând simplu membru în Senatul Universității.
Prorectorul Dragoș Pieptu va prelua atribuțiile specifice, cu titlul de interimar. „După ce în 27 ianuarie am fost ales membru în Senat, am intrat în stare de incompatibilitate, fiind și rector și a trebuit să optez, în termenul legal, între cele două funcții”, și-a explicat Vasile Astărăstoae demisia. El va rămâne în continuare președintele Colegiului Medicilor din România.
Solicitarea ANI, pe jumătate îndeplinită
Demisia dr. Vasile Astărăstoae vine cu o întârziere de opt luni din momentul în care ANI a cerut revocarea lui atât din funcția de rector, cât și din cea de președinte al Colegiului Medicilor. „Am cerut acest lucru ca urmare a stării de conflict de interese în care a fost găsit de inspectorii ANI și, ulterior, de instanța supremă. A avut două dosare la noi. Am sesizat și DNA”, ne-a declarat, ieri, Horia Georgescu, președinte al ANI. Conform surselor noastre, în acest dosar, care se află la DNA Iași, a fost începută urmărirea penală „in rem”, adică pentru faptă. „Nu a început urmărirea penală într-un nou dosar față de persoana Vasile Astărăstoae”, ne-a precizat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.
Colegiul Medicilor ce face?
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a precizat pentru EVZ că soluția dispusă de instanță în cazul Astărăstoae trebuia aplicată de Colegiul Medicilor din România. „Există o decizie definitivă a unei instanțe prin care dl. Astărăstoae a fost găsit incompatibil într-o anumită perioadă. Această decizie a Colegiului Medicilor trebuia să o pună în aplicare și nu altă instituție”, ne-a spus sursa citată. Reamintim că ANI a constatat că Vasile Astărăstoae s-a angajat pe sine și pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituțiile pe care le conducea. Valoarea serviciilor prestate de cei doi este de aproximativ 50.000 de euro, bani ce vor trebui returnaţi.