DNA le consideră foloase ilegale. ANI ar trebui să se sesizeze cu privire la vacanțele generalului SRI, Florian Coldea

DNA le consideră foloase ilegale. ANI ar trebui să se sesizeze cu privire la vacanțele generalului SRI, Florian Coldea

În ultimii ani, a devenit o obișnuință ca plata excursiilor sau a deplasărilor de serviciu de către oameni de afaceri să fie considerată mită

Comunicatele oficiale ale DNA, despre diverse cazuri de corupție, ne-au obișnuit să fie considerate acte ilegale acceptarea unor foloase precum plata vacanțelor, excursiilor sau chiar a deplasărilor în interes de serviciu. În ultimul episod din dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, acesta a arătat niște facturi prin care au fost achitate vacanțele petrecute cu generalul Florian Coldea, prim-adjunctul șefului SRI.

Agenția Națională de Integritate (ANI) ar trebui să fie cea care să se autosesizeze în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat, care a susținut cu probe că a fost în vacațe în Seychelles, Toscana sau la Paris cu generalul SRI Florian Coldea și cu familia acestuia. Dacă Ghiță a plătit pentru adjunctul SRI, conform legii privind integritatea funcționarilor publici, care le solicită angajaților statului să facă publice cadourile primite, acesta ar fi trebuit să-și treacă în declarația de avere „cadourile” care au o valoare mai mare de 500 de euro. Cu toate acestea, în declarația lui Florian Coldea nu apare nimic la secțiunea „cadouri”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecat în dosarul „Tracia”

Pe de altă parte, generalul Coldea trebuia să anunțe, înainte de plecarea din țară, superiorii ierarhici, adică pe directorul SRI de atunci, George Maior, cu privire la faptul că pleacă în vacanță întro țară străină și să comunice și persoanele cu care pleacă. Probabil că existența sau inexistența unui raport de părăsire a garnizoanei va fi constatată în cadrul „evaluării” la care este supus acest caz, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

La data când Sebastian Ghiță susține că a fost în vacanțe, respectiv 2010, el era deja judecat întrun dosar penal, afacerea „Tracia”, în care era acuzat de spălare de bani și alte infracțiuni de natură economică. Acesta fiind un motiv în plus pentru care adjunctul șefului SRI, Florian Coldea, trebuia să anunțe că își va petrece concediul cu Sebastian Ghiță. Un alt aspect este că la momentul acestor vacanțe, Ghiță avea nenumărate contracte cu SRI pentru servicii de IT, prin firmele pe care le deținea.

În episodul al șaptelea al dezvăluirilor sale, Ghiță a arătat că a mers într-o vacanță de 10 zile, în luna februarie a anului 2010, în Insulele Seychelles. Tot în ultima filmare, Ghiță a prezentat zervările făcute – în octombrie 2012 – pentru o excursie în Italia, la care au participat, cu familiile Coldea, Vasile Dâncu și Cristian Anastasescu, cumnatul prahoveanului. Toate astea sugerează că, dacă a plătit vacanțele și pentru generalul SRI, Sebastian Ghiță a păstrat documentele.

Ce spune legea privind funcționarea ANI

Conform legii ANI, în Declarația de Avere trebuie trecute „cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale, regii autonome, companii/societăţi naţionale sau instituţii publice româneşti sau străine, inclusiv burse, credite, garanţii, decontări de cheltuieli, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depăşeşte 500 de euro”.