Evenimentul Zilei > Justitie > DNA a descins la DNA. Ce caută Kovesi în biroul procuroarei Mihaela Iorga
DNA a descins la DNA. Ce caută Kovesi în biroul procuroarei Mihaela Iorga

DNA a descins la DNA. Ce caută Kovesi în biroul procuroarei Mihaela Iorga

Procurorii DNA i-au percheziționat biroul fostului procuror DNA, Mihaela Iorga Moraru, unde au găsit peste 398.000 de lei, dar și bunuri de mare valoare. Magistrata susține că demersul a fost făcut ca să o incrimineze.

Mihaela Moraru Iorga a fost revocată din funcție la începutul lunii iulie, la cererea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Imediat, s-a trecut la inventarierea dosarelor la care aceasta lucrase anterior și i-a fost percheziționat și biroul. Ieri, conducerea DNA a anunțat că în „fişetul ei din birou au fost găsiţi 398.000 de lei, pentru care nu există justificare, ceasuri de lux şi documente acuzatoare la adresa unui înalt oficial, cărora anchetatorul nu le-a dat curs”.

„Banii erau sigilați”

În replică, Mihaela Iorga s-a apărat și a susținut că banii fuseseră dați de către un denunțător pentru organizarea unui flagrant și că erau înregistrați conform procedurilor DNA: „Am afirmat și susțin în continuare că nu mi se permite participarea la inventarierea dosarelor mele. Am să răspund punctual. Cu privire la acele bunuri (stilou, bani, ceasuri- n.r.) care ar fi fost găsite în biroul meu, au fost ridicate la o percheziție la domnul Dumitru Mădălin Ionică. Și a fost dispus sechestru în vederea confiscării. Instanța a fost sesizată, dar pentru că DNA nu are spațiu de depozitare s-a decis păstrarea lor în fișetul unui polițist, deci nu în fișetul meu personal. Iar banii erau sigilați, nu erau la dispoziția mea (…) Ceea ce nu spune doamna Kovesi este faptul că Secția II nu are fișete pentru a păstra aceste bunuri confiscate”. Ea a mai precizat, la Antena 3, că „Laura Codruța Kovesi împroașcă cu noroi ca să mă decridibilizeze”.

Surse din DNA susțin că acest demers a fost, de fapt, o „răfuială” și că se căutau agendele magistratei. Amintim că EVZ a publicat, în exclusivitate, scrisoarea omului de afaceri Dragoș Rișcanu care susținea că procuroarea deține opisuri și agende în care și-a notat toate deciziile pe care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi făcut în anumite dosare „grele”.

Ce spune DNA

DNA a anunțat că, în urma inventarierei dosarelor procuroarei Iorga, au rezultat mai multe situații care au fost transmise Inspecției Judiciare pentru a analiza incidența abaterilor disciplinare. „Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul-verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși DNA dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant”, se precizează în răspunsul DNA.

Pe 4 iulie, prin ordinul șefei DNA, CSM a avizat favorabil și a dispus revocarea din funcția de procuror în cadrul DNA, nivel central, a Mihaelei Moraru Iorga