DNA a acuzat o firmă sibiană că a dat mită un milion de euro unui secretar de stat

DNA a acuzat o firmă sibiană că a dat mită un milion de euro unui secretar de stat

O firmă din Sibiu a fost acuzată că a dat șpagă un milion de euro fostului secretar de stat Constantin Fecioru. Acesta a fost reținut de DNA pentru corupție și abuz în serviciu în dosarul în care este vizat și fostul ministrul al Comunicațiilor, Gabriel Sandu.

Fostul secretar de stat, Constantin Fecioru a fost reținut marți de procurorii DNA. Acesta a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență şi constituire de grup infracțional, conform comunicatului transmis de DNA. 

Procurorii de caz au emis o ordonanța de reținere pentru 24 de ore în cazul lui Constantin Fecioru.  Aceștia vor decide dacă vor propune unui judecător de drepturi şi libertăți arestarea preventivă a acestuia. 

 Constantin Fecioru  este acuzat că a primit de la firma  SC Industrial Software SRL, administrată de Cristian Ioan Domşa peste un milion de euro, în mai multe tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În același dosar mai sunt acuzați Gabriel Sandu, la data faptelor ministru al Comunicațiilor şi Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu. 

Acestuia i se alătură Dumitru Daniel Neagoe,  la data faptelor directorul general al CN Poşta Română (CNPR) SA, alături de  Victor Simon, la data faptelor director al Direcţiei operaţionale din cadrul CNPR SA şi, ulterior, de membru al comisiei de evaluare. Acesta fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu.

A mai fost acuzată Diana Luciana Stănescu (fostă Janho), la data faptelor director al Sucursalei IT&C din cadrul CNPR SA şi, ulterior, de membru al comisiei de evaluare. 

Au mai fost acuzați: Cătălin Marian Ștefan, la data faptelor şef al Departamentului achiziţii investiţii din cadrul CNPR SA şi, ulterior, membru al comisiei de evaluare, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, Paul Ivanov, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, Bogdan Florin Dinu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă și spălarea a banilor, în formă continuată, Khalil Abdel Nour Janho și Ion Orzac, administrator al SC Norima Tech SRL, fiecare pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită, SC Industrial Software SRL Sibiu pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influenţă (2 fapte) și spălarea banilor, SC Norima Tech SRL pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită, SC Smanet Systems SRL pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA au afirmat că firma  SC Industrial Software SRL ar fi vândut softuri firmelor care au executat proiectul ”e-Academia”. Acest proiect fiind considerat inutil. Proiectul a fost realizat după ce ar fi dat mită secretarului de stat. 

„În cursul anului 2010, în contextul desfăşurării de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a procedurilor de atribuire a proiectului “e-Academie” pentru funcţionarii publici, inculpatul Marius Constantin Fecioru a solicitat, direct, dar şi prin intermediarul lui Domşa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanţii unei asocieri de firme, îndreptăţite să câştige licitaţia, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL (administrată de Domşa Cristian Ioan). Această tranzacţie a fost impusă omului de afaceri, pentru ca inculpatul Marius Constantin Fecioru să nu împiedice desfăşurarea procedurii de achiziţie publică şi desemnarea asocierii respective ca şi câştigătoare a licitaţiei. Pretenţiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domşa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC Industrial Software SRL, a intermediat primirea, în luna august 2011, de către inculpatul Marius Constantin Fecioru, a sumei de 393.780,60 lei (sumă la care s-a ajuns după reducerea pretenţiilor iniţiale), plătită ca preţ al softului amintit”, conform comunicatulului DNA.

Procurorii DNA susțin că în perioada septembrie 2010-mai 2011, Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlată de intermediarul său, Domşa Cristian Ioan). Apoi, în perioada mai 2011-mai 2012, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit, prin intermediul aceleiași societăți, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.047.749 lei.

Doi dintre cei implicați în dosar, Petru Iura și administratorul societății sibiene, Cristian Ioan Domșa au recunoscut în fața procurorilor DNA comiterea faptelor și au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Ei au fost de acord cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influenţă (2 fapte) şi spălarea banilor.

Instanța de judecată a admis acordul încheiat cu Petru Iura, iar cel încheiat cu Cristian Ioan Domșa se află în curs de judecare la Curtea de Apel Bucureşti.