Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură dură încasată de DNA. Sentință în dosarul deschis pentru 35 de lei. Care a fost miza reală
Lovitură dură încasată de DNA. Sentință în dosarul deschis pentru 35 de lei. Care a fost miza reală

Lovitură dură încasată de DNA. Sentință în dosarul deschis pentru 35 de lei. Care a fost miza reală

Dosarul lui Ionuț Daniel Vartic a luat o turnură complet neașteptată. După ce Ionuț Vartic a fost condamnat pe fond la doi ani și șase luni de închisoare, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, acesta a fost achitat definitiv la Curtea de Apel Suceava.

Dosarul lui Ionuț Daniel Vartic a luat o turnură complet neașteptată. După ce Ionuț Vartic a fost condamnat pe fond la doi ani și șase luni de închisoare, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, acesta a fost achitat definitiv la Curtea de Apel Suceava.

Procurorii l-au acuzat pe Vartic că ar fi împiedicat confiscarea a 35 de lei. El mai are o condamnare de un an și șase luni.

Luju.ro informează că prima condamnare este în dosarul în care DNA l-a reținut pentru a-l presa pe fratele său, procurorul Marius Vartic. Scopul presiunilor ar fi reprezentat de executarea ex-judecătorului CCR Toni Greblă.

Înainte de a fi achitat definitiv de Curtea de Apel Suceava, Ionuț Vartic a fost condamnat pe fond de Tribunalul Suceava. Soluția a fost pronunțată într-un dosar diferit de cel în care Ionuț Vartic, fostul inspector-șef antifraudă de la Direcția Regională Fiscală Suceava, a fost săltat de către procurorii DNA. La acea vreme, fratele său Marius Vartic lucra la dosarul ex-judecătorului CCR. Aceeași sursă informează că acțiunile procurorilor au urmărit ca Marius Vartic să îl aresteze pe Toni Greblă.

În acest context, Curtea de Apel Suceava a dispus, pe 9 iulie 2019, achitarea definitivă a lui Ionuț Vartic pentru acuzația de instigare la abuz în serviciu. Motivația judecătorilor este simplă „fapta nu este prevazută de legea penală”.

Cei doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare au rezultat dintr-o condamnare de doi pentru instigare la abuz în serviciu, contopită cu o pedeapsă de un an și șase luni într-un alt dosar al lui Vartic. Curtea de Apel Suceava a desființat decizia Tribunalului Suceava. Merită menționat, de asemenea, că în dosarul de instigare la abuz în serviciu al lui Ionuț Daniel Vartic au primit soluții de achitare și ceilalți inculpați.

Procurorii DNA l-au acuzat, în dosarul în care au fost decise achitări pe bandă rulantă, pe Ionuț Vartic că a oprit o subordonată  să aplice unui club din Botoșani amenzi de 58.000 de lei, dar și să confiște suma de 35 de lei.

Jurnalista Sorina Matei a dezvăluit care a fost motivul condamnării cu suspendare la un an și șase luni pentru Ionuț Vartic, în primul dosar făcut de către DNA:

„Procurorii Secției I a DNA au plecat repede din București, s-au dus la Suceava, l-au ridicat pe fratele colegului lor, procurorul șef birou de la Secția a II-a care instrumenta dosarul judecătorului CCR, l-au băgat în dubă, l-au adus în DNA, la București, și l-au băgat într-un birou, lângă fratele procuror. Fratele procurorului de la Secția a II-a a fost reținut de procurorii Secției I a DNA în toiul nopții, la ora 2.30, în ziua de 5 spre 6 Februarie 2015, iar procurorii Secției I a DNA au cerut și obținut de la Tribunalul București arestarea fratelui procurorului șef birou de la Secția a II-a din DNA, fix în cele mai tensionate momente în care acesta instrumenta dosarul judecătorului CCR, că să pună presiune pe el. ‘S-a pus în fața ei, în genunchi, un bărbat, cât era de mare, și a implorat-o plângând în hohote să nu-i ia fratele. Și i l-a luat. De atunci, omul a fost de nerecunoscut, nu mai auzea ce-i spui, vorbeai cu el și se uită în gol. De atunci n-a mai fost el’, povestesc mai mulți colegi ai procurorului. ‘A fost cel mai crâncen, cel mai șocant moment din DNA”, a relatat Sorina Matei, potrivit Luju.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.