DNA, desființat de ÎCCJ. Sentința aduce la lumină un nou caz controversat

DNA, desființat de ÎCCJ. Sentința aduce la lumină un nou caz controversat

DNA a mai primit o uriașă lovitură de imagine de la Înalta Curte. Jurnalistul Andrei Bădin a fost achitat instanță după mai mulți ani în care a fost târât prin tribunale. Motivul deciziei îl constituie lipsa de probe.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus miercuri, 19 februarie, achitarea cunoscutului jurnalist Andrei Bădin.

Soluția a fost dată în baza art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală, potrivit căruia “nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. În acelasi dosar, judecătorii ÎCCJ Dan Enescu, Aida Popa și Simona Nenita au pronunțat alte șase achitări definitive pe motiv că fapta nu există sau nu există probe, anunță luju.ro.

Prima reacție a lui Andrei Bădin

Printre cei achitați se numără fostul șef al IPJ Mehedinți Constantin Ponea și omul de afaceri Constantin Popescu, care au fost ținuți în arest preventiv timp de șase luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat de EvZ, Andrei Bădin ne-a spus că este răcit, că nu-i într-o stare prea bună, dar a ținut să precizeze că momentan își menține reacția oferită pe pagina de Facebook și refuză să comenteze mai mult.

“C'est fini la comédie! Un cosmar care a durat aproape 6 ani s-a sfarsit: achitarea a venit si la Inalta Curte dupa cea din faza de fond. Un infractor ghidat de unii a facut un denunt. Nici un martor, niste interceptari falsificate, nici o proba. Cu toate acestea, un procuror a trimis cazul in instanta. Acum si procurorul si infractorul vor fi dusi in instanta si vor plati. Cu varf si indesat. Nu poti sa iti bati joc de viata unui om ca ai tu chef!”.

Ce spune minuta ÎCCJ

ÎCCJ a explicat de ce l-a achitat pe Andrei Bădin după ani de zile în care DNA l-a târât prin tribunale.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatii Boruga Doina si Duicu Ioan Adrian impotriva sentintei penale nr. 254/F din data de 20 decembrie 2017 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala, pronuntata in dosarul nr. 4878/2/2014 (2747/2014), privind si pe intimatii inculpati Rolea Elisabeta Zenovia, Ponea Constantin Stefan, Popescu Constantin, Popescu Daniela Delia, Badin Andrei Dan, Feraru Grigorita, Draghia Valentina si Stanoiu Cristian Damian.

Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, raman in sarcina statului. Obliga apelantii – intimati inculpati Boruga Doina si Duicu Ioan Adrian la plata sumei de cate 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantii – intimati inculpati Boruga Doina si Duicu Ioan Adrian, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 1000 lei, raman in sarcina statului.

Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Rolea Elisabeta Zenovia, Ponea Constantin Stefan, Popescu Constantin, Badin Andrei Dan, Feraru Grigorita, Draghia Valentina si Stanoiu Cristian Damian, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 1000 lei, raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimata inculpata Popescu Daniela Delia, in suma de 1500 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 19 februarie 2020”.