DNA anchetează campania lui Dăncilă. Reprezentanții PSD au confirmat că s-au cerut acte
- Ionel Sclavone
- 7 iunie 2020, 22:02
Procurorii DNA verifică achizițiile făcute de PSD în campania pentru alegerile prezidențiale din 2019, când a candidat Viorica Dăncilă.
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, a confirmat că procurorii DNA au solicitat mai multe documente care privesc achizițiile făcute în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut. Lucian Romașcanu a precizat, însă că nu știe mai multe detalii despre aceste aspecte.
Fostul premier Viorica Dăncilă, care a candidat din partea PSD împotriva actualului președinte Klaus Iohannis, a declarat că nu știe despre o eventuală anchetă și că nici nu i s-au adus la cunoștințăp detalii despre cererile procurorilor privind achizițiile din campania prezidențială.
Ea a precizat că de-a lungul timpului au fost formulate împotriva sa mai multe acuzații, iar în spațiul public au apărut tot felul de speculații în legătură cu acest subiect, deși, în calitate de președinte și candidat al PSD nu s-a ocupat de aspecte de natură financiară și nici nu a urmărit derularea contractelor.
Viorica Dăncilă a mai spus că toate documentele au fost semnate de secretarul general și de trezorierul partidului.
După alegerile europarlamentare, la PSD au apărut o serie de probleme în legătură cu sumelor cheltuite de partid, care i-au vizat pe fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici şi pe fostul premier Viorica Dăncilă.
La momentul respectiv, președintele AEP arăta că cererile de rambursare nu au fost semnate de reprezentanții legali, așa cum prevedea normele legale.
„Legea spune că atribuţiile mandatarului oficial sunt de a depune cererea de rambursare şi lista de candidaţi, semnată de către reprezentantul legal al partidului, potrivit statutului propriu. Potrivit statutului propriu, reprezentantul legal, la data depunerii cererii, era preşedintele Executiv, doamna Dăncilă, şi nu era semnătura doamnei Dăncilă. Autoritatea a cerut, printr-o serie de patru adrese, clarificări, şi în niciuna dintre adrese, nu a rezultat împuternicirea de semnatar al acelei adrese de către domnul Drăghici, prin semnătura doamnei Dăncilă”, spunea preşedintele AEP, Constantin Mituleţu Buică, la momentul respectiv.
Ulterior, însă, situația a fost clarificată, iar AEP a acceptat să ramburseze sumele aflate sub semnul întrebării.