DNA a trimis la Tribunalul Iași dosarul chelneriței angajate la Apele Române. Ce acuzații au formulat procurorii

DNA a trimis la Tribunalul Iași dosarul chelneriței angajate la Apele Române. Ce acuzații au formulat procurorii

Procurorii DNA au trimis la Tribunalul Iași dosarul care vizează angajarea unei chelnerițe într-o funcție importantă de la Apele Române, fără ca tânăra să știe ceva despre domeniu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis la Tribunalul Iași dosarul care o vizează pe ospătărița care a fost angajată la Apele Române fără să aibă habar de domeniu. Inculpații din dosarul angajării Simonei Iancu au fost trimiși în judecată în stare de libertate. Virgil Saghin, primarul comunei Vatra Moldoviței, va trebui să răspundă pentru comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu. Una dintre ele este în formă continuată.

Acuzațiile pe care le-au formulat procurorii DNA în acest dosar

Gabriel Niga, viceprimar cu atribuţii de primar al comunei Vatra Moldoviţei, este învinuit pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, Ana Boca, secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, este și ea învinuită de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Petru Avram, cel care deținea funcția de director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, este acuzat de comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată.

Simona Iancu şi Stelian Meţler, la data comiterii faptelor angajaţi în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, vor da explicaţii pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, se arată că Inculpaţii Virgil Saghin, Gabriel Niga şi Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpaţii Stelian Meţler (consilier IA la Compartimentul „Protecţia mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) şi Simona-Elena Iancu (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).

Angajări făcute pe pile, chiar dacă pregătirea profesională era zero

Angajările la Primăria Vatra Moldoviţei, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meţler, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Iancu, ar fi fost doar unele formale şi superficiale, lipsite de conţinut şi fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA „Prut-Bârlad”.

Pe lângă caracterul formal şi fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).

La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie şi 22 decembrie 2020, Saghin, Niga şi Boca ar fi aprobat detaşarea lui Meţler şi Iancu la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”. Aceste detaşări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, Petru Avram, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaţi pe posturi de ingineri, deşi aceştia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler Stelian – 46.968 lei şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei).

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News