Rusia consideră că aderarea Ucrainei și Moldovei la UE ar putea perturba stabilitatea europeană

Rusia consideră că aderarea Ucrainei și Moldovei la UE ar putea perturba stabilitatea europeană Dmitri Peskov. Sursa foto: Twitter

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, avertizează că demersul de a iniția negocieri pentru aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova ar putea genera o instabilitate în cadrul Uniunii Europene.

Dmitri Peskov a subliniat că Uniunea Europeană se confruntă deja cu provocări semnificative în istoria sa, atât în ceea ce privește funcționarea uniunii, cât și din perspectiva economică.

Prin urmare, spune acestea, decizia de a integra Ucraina și Republica Moldova este evident una profund politizată și reflectă dorința UE de a-și exprima sprijinul pentru aceste țări.

Dmitri Peskov, critici cu privire la aderarea Ucrainei și Moldovei la UE

„Bineînțeles, astfel de noi membri pot destabiliza de fapt UE”, a susținut el.

Ne puteți urmări și pe Google News

„UE a avut întotdeauna criterii destul de stricte de intrare. În acest moment, este evident că nici Ucraina și nici Republica Moldova nu îndeplinesc aceste criterii”, a continuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În continuare, Dmitri Peskov a adăugat că negocierile privind aderarea la UE pot dura ani și decenii. Bineînțeles, spune el, din moment ce UE și Rusia trăiesc pe același continent, acest lucru îi interesează. Prin urmare, Kremlinul urmărește cu atenție această evoluție.

Negocieri de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova

Prin decizia luată joi seară, Consiliul European, condus de președintele său, Charles Michel, a aprobat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova.

Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Consiliul a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, transmite președintele Consiliului European.

La rândul ei, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a transmis că aceasta este o decizie strategică. Mai mult, este o zi memorabilă care va rămâne înregistrată în istoria Uniunii Europene.

Charles Michel

Charles Michel. Sursa foto: EPA/JULIEN WARNAND

Dmitri Peskov spune că scopul UE este „să facă rău” Rusiei

Peskov a afirmat că Ungaria nu poate fi considerată o țară explicit prorusă. Însă Rusia apreciază faptul că Budapesta este dispusă să-și apere interesele.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a sugerat, de asemenea, că decizia UE de a acorda Kievului și Chișinăului statutul de candidat, inclusiv Georgiei, are ca scop „să facă rău Rusiei”, potrivit Interfax.