Evenimentul Zilei > Sport > Djokovici a intrat în istorie după ce a învins boala celiacă
Djokovici a intrat în istorie după ce a învins boala celiacă

Djokovici a intrat în istorie după ce a învins boala celiacă

2011 este anul în care sârbul și-a schimbat obiceiurile alimentare, din cauza unei afecțiuni care îl împiedica să dea randament.

Novak Djokovici este din nou campion la Wimbledon. Sârbul a obținut una dintre marile victorii ale carierei, după ce a trecut de Roger Federer, scor 7-6(5), 1-6, 7-6(4), 4-6, 13-12 (7-3). „Nole” a pus mâna pe cel de-al 16-lea titlu de Mare Șlem al carierei, cinci dintre ele fiind câștigat pe iarba londoneză. Djokovici a început să uimiească tenisul după ce a trecut de un moment de cumpănă. În 2011, sârbul a descoperit că suferă de boala celiacă. O afecțiune care se manifestă prin intoleranţa autoimună la gluten.

Schimbare fundamentală de alimentație

Nu există tratament pentru această boală, care poate fi ținută totuși în frâu. Djokovici a apelat la serviciile unui nutriționist, ce i-a schimbat fundamental regimul alimentar. „Sunt alergic la unele ingrediente existente în mâncare, cum ar fi glutenul. Spre exemplu, nu pot să mănânc pizza, paste și pâine. Igor Cetojevic (n.r.-nutriționistul lui Nole) a făcut o treabă superbă. Mi-a schimbat complet dieta, iar acest lucru se vede din plin. Mă simt extraordinar în ultima perioadă”, spunea „Nole” .

În acel moment, Djokovici avea în palmares un titlu de Grand Slam: la Melbourne, în 2008. Apoi, au venit celelalte 15 trofee: șase Australian Open, 1 Roland Garros, cinci Wimbledonuri și trei US Open. „Știu că poate am mai spus acest lucru, la festivitați de premiere, dar îmi aduc aminte că atunci când eram copil, poate la 5 ani, îmi doream atât de mult să ajung la acest nivel, pentru mine Wimbledonul a fost întotdeauna ceva special, îmi doream atât de mult să câștig aici, încât îmi făceam diverse trofee din diferite materiale în camera mea. Și apoi îmi imaginam că o să fiu aici și o să ridic trofeul pe iarbă”, a spus Djokovici după ultimul succes de la Wimbledon.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: