Divizarea M5S slăbește coaliția guvernamentală din Italia
- Dragoș Lefterescu
- 24 iunie 2022, 14:47
Ministrul Afacerilor Externe, Luigi di Maio, fostul președinte al partidului divizat, creează o nouă formațiune politică.
Mișcarea Cinci Stele (M5S) se dezbină în Italia. Forța principală din Parlament condusă de Giussepe Conte a fost divizată după inițiativa ministrului Afacerilor Externe și fostului președinte al M5S, Luigi di Maio, de a crea un nou grup politic. Diviziunea în formațiunea care formează coaliția guvernamentală slăbește Executivul italian, scrie Mauro Scrobogna în El Periodico.
Miercuri, a devenit oficială noua direcție a aproximativ 60 de parlamentari care devin parte din noul partid numit Insieme per il Futuro (Împreună pentru viitor). M5S va avea acum 105 deputați și nu va mai fi prima forță în beneficiul lui Mateo Salvini. Mișcarea și-a construit popularitatea pe o poziție anti-establishment în 2009, dar, în ultimii ani, s-a fragmentat între diferite facțiuni, iar scăderea în sondaje a pus-o într-o poziție delicată înaintea alegerilor din 2023.
În centrul ultimelor tensiuni se află poziția cu privire la războiul din Ucraina. Ministrul de Externe a criticat M5S pentru "ambiguitatea" sa cu privire la sprijinul Italiei pentru Kiev. În special, el s-a opus fostului premier Giuseppe Conte, care a favorizat o soluție diplomatică. "Încep un nou drum cu alții care privesc spre viitor", a declarat șeful diplomației italiene, care a îmbrățișat pozițiile pro-europene și atlantiste ale premierului Mario Draghi, la o conferință de presă marți seară, după ce a jucat el însuși un rol central în ascensiunea M5S.
"Revoluția Cinci Stele , care a început la urne în urmă cu nouă ani, s-ar putea să se fi încheiat în Parlament", a scris, miercuri, ziarul "Corriere della Sera", după confruntarea dintre Conte și Di Maio. "Este sfârșitul, un sfârșit care a fost anunțat de mult timp", a confirmat pentru AFP Piergiorgio Corbetta, profesor de științe sociale la Universitatea din Bologna (nord) și expert în M5S.
Diviziunea "va avea inevitabil un efect asupra întregului sistem politic, începând cu Draghi, care acum este mai fragil decât înainte", a scris Marcello Sorgi, redactorul cotidianului "La Stampa", miercuri. Dar pentru Corbetta, guvernul "nu este neapărat în pericol pentru că situația internațională este atât de gravă încât îi împinge pe legiuitori să dea dovadă de un minim de responsabilitate politică".
Fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, conduce un guvern de coaliție care include aproape toate partidele principale, cu excepția extremei drepte Fratelli d'Italia. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)