Disputa UE versus Apple se mută în instanță

Disputa UE versus Apple se mută în instanțăApple, o nouă surpriză pentru utilizatori. Modificările se aplică din martie. Sursa foto: 23790881 © Songquan Deng | Dreamstime.com

Avocații Comisiei Europene s-au bătut marți pentru a salva o ordonanță de impozitare în valoare de 13 miliarde de euro pentru Apple, afirmând că această contestație juridică este esențială pentru viitorul tranzacțiilor fiscale.

Executivul UE încearcă să anuleze o decizie a instanței din 2020, potrivit căreia Irlanda a acordat Apple un ajutor de stat ilegal prin neimpozitarea profiturilor producătorului de iPhone.

Cazul „este de cea mai mare importanță pentru viitorul ajutorului fiscal de stat” și pentru a răspunde la întrebarea dacă unele guverne UE „pot continua să acorde multinaționalelor scutiri fiscale substanțiale în schimbul locurilor de muncă și al investițiilor”, a spus avocatul Comisiei Paul-John Loewenthal în fața Curții de Justiție la o audiere în Luxemburg.

Cruciada lui Vestager împotriva „planificării fiscale agresive”, care vizează mai ales multinaționalele americane, a deranjat instanțele UE, arătând potențial limitele utilizării legii ajutorului de stat pentru a influența politica fiscală. Atât Irlanda, cât și Apple, susținute de Luxemburg, contestă decizia Comisiei, parte dintr-o serie de anchete care vizează modul în care ambele țări au oferit un tratament fiscal favorabil pentru multinaționale.

Care a fost strategia Apple

Audierea de marți a vizat modul în care a fost aplicată legea fiscală irlandeză și a felului în care două dintre entitățile Apple au fost impozitate în Irlanda pentru gestionarea licențelor de proprietate intelectuală pentru în afara Americii de Nord.

Apple susține că profiturile erau impozabile în SUA, deoarece acolo este generată valoarea produselor sale. Acesta a spus că structura fiscală irlandeză a folosit posibilitatea de a amâna impozitul american pe veniturile din străinătate și nu și-a propus să evite în totalitate impozitarea. „Tot ce a putut face Irlanda a fost să-și aplice cota de impozitare și a aplicat cota totală de impozitare profiturilor pe care avea dreptul să le impoziteze”, a declarat avocatul Paul Gallagher în fața judecătorilor. Aceste unități au efectuat „acțiuni de rutină, dar nu și unele critice” în dezvoltarea produselor Apple.

Loewenthal a susținut că Irlanda a acceptat pur și simplu explicația Apple cu privire la ceea ce fac entitățile și a descris modul în care Apple și-a schimbat anterior strategia pentru a beneficia de impozite mai mici. Apple a declarat în 2017 că avea o rata efectivă de impozitare de 21% pe veniturile din străinătate. Comisia Europeană a declarat că rata de impozitare efectivă a profiturilor europene a fost de 1% în 2003 și de 0,005% în 2014.