Evenimentul Zilei > International > Disputa ucraineano-rusă pentru colecția de artă din Crimeea
Disputa ucraineano-rusă pentru colecția de artă din Crimeea

Disputa ucraineano-rusă pentru colecția de artă din Crimeea

O colecție valoroasă de artefacte din aur provenite din Crimeea, care au fost împrumutate unui muzeu olandez, când Rusia a ocupat peninsula, trebuie să fie returnate Ucrainei și nu muzeelor care le-au deținut, a decis un tribunal din Olanda

Autorităţile de la Kiev şi patru muzee şi-au disputat în instanţă soarta tezaurului arheologic, după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Conform hotărârii instanţei, Crimeea nu este țară suverană, așadar nu poate revendica respectivele artefacte ca patrimoniu cultural. În aceste condiţii, atunci când obiectele revin pe teritoriul ucrainean, o instanță din Ucraina va trebui să decidă dacă ele revin Muzeului Național al Ucrainei sau muzeelor din Crimeea, care le deţineau în momentul invadării peninsulei de către forţele ruse.

Rusia nu renunță

Muzeul olandez Allard Pierson a decis, în 21 august 2014, să nu returneze bogata colecție de obiecte de aur împrumutată din Crimeea, care fusese anexată de Rusia.

Rusia va continua, însă, lupta pentru colecţie, a anunțat Stanislav Govoruhin, şeful comisiei de cultură din Camera inferioară a Parlamentului rus. „Decizia instanţei a fost absolut aşteptată. Nu s-ar fi putut altfel, dar acest lucru nu înseamnă că Rusia nu trebuie să continue lupta pentru această colecție, pentru a demonstra că ea aparţine poporului rus şi Crimeii”, a declarat el.

Rusia va face apel la decizia instanței, a anunţat, ieri, și directorul Muzeului Ermitaj din Sankt-Petersburg, Mihail Piotrovski.