Șoferi. Toți pasagerii unei mașini au obligația, prin lege, să poarte centură de siguranță. Un dispozitiv despre care se poate spune, cu adevărat, că e de viață și de moarte. Există un element, în structura centurii de siguranță, pe care cu toții l-am observat, dar pe care nu prea l-am băgat în seamă. Este vorba despre butonul negru care se află poziționat în mijlocul centurii.
Butonul din mijlocul centurii de siguranță nu este de nici un folos pasagerilor și nu pune în mișcare vreo comandă, într-o mașină aflată în deplasare. Însă, el are un rol foarte important. Iar pentru asta nu trebuie să fie omis de nici unul dintre cei care poartă centura. În momentul în care fixăm centura de siguranță, aceasta fiind elastică, se întinde atât cât este nevoie. Mai mult, odată fixat, dispozitivul ne permite, totuși, să ne aplecăm sau să ne mișcăm în lateral.
Reguli pentru șoferi
În cazul unei mișcări de neanticipat, bruște, la frânare, centura se blochează total și nu ne mai putem mișca. Astfel, evităm situațiile de mare risc, în care ne-am vătăma corporal. Acest lucru este posibil datorită unui mecanism, refractor, format dintr-o bobină și un arc.
Atunci când se produce un șoc, în timpul mișcării, mecanismul de blocare se activează. Iar sistemul de pretensionare blochează centura de siguranță în câteva milisecunde. Butonul secret servește drept opritor, astfel încât catarama să nu se poată deplasa de-a lungul centurii.
În cazul în care dintr-un motiv sau altul butonul de pe centura de siguranță se desprinde, el trebuie să fie repoziționat, astfel încât să-și poată îndeplini misiunea cu următoarea ocazie.
Centura de siguranță salvează vieți
Centura de siguranță are un rol crucial și, de multe ori face diferența între viață și moarte. După cum arată studiile, centura de siguranță reduce riscul de deces și de răni grave la cap, în cazul unui accident rutier, cu un procent de 90%. De asemenea, reduce cu 50% riscul de moarte sau de rănire gravă a întregului corp.
Este esențial ca centura de siguranță să se potrivească perfect pe corp, iar pentru acest lucru se recomandă ca cel care o poartă să nu fie îmbrăcat cu o haină groasă, specifice iernii. Pe de altă parte, atunci când este fixată, trebuie verificat dacă centura nu este rulată sau prinsă undeva pe lungimea sa.
Altfel, cei care nu poartă centura de siguranță, fie că sunt șoferi sau pasageri, pot să fie sancționați conform legii.