n miliardar rus, Mikhail Gutseryev, aflat în spatele companiei petroliere Russneft şi a Băncii PJSC B&N, acţionează prin intermediul instituţiei de credit pentru a cumpără băncile rivale scufundate de criza, relatează reporterii Bloomberg.

In ultimele luni, PJSC B&N a înghiţit mai multe bănci rivale cu probleme până când s-a transformat într-una dintre cele mai mari instituţii private de credit din Rusia. Evoluţia băncii controlată de oligarhul Gutseryev ar fi fost greu de urmat în absenţa sancţiunilor economice dictate de Occident. Acestea au izolat sistemul bancar rusesc de pieţele financiare internaţionale şi au împins economia ţării în prima recesiune de după 2009 încoace. „Criza creează noi oportunităţi”, este de părere Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseryev, aflat la cârma instituţiei de credit.

 

„Nu câştigăm chiar atât de mult cât ne-am fi dorit, dar am reuşit să creştem prin intermediul achiziţiilor”, explică acesta. În iunie, Shishkhanov a aprobat achiziţia Băncii MDM, a 23-a ca mărime în sector, şi a şaptea cumpărată de PJSC B&N.

Achiziţia aceasta a propulsat banca lui Gutseryev pe locul 5 în topul băncilor private din Rusia şi pe locul 9 la general, după cum arată analizele agenţiei de rating Fitch.

Banca PJSC B&N a făcut probabil cele mai multe achiziţii în acest an, dar nu este singura care a declanşat vânătoarea rivalilor slăbiţi de sancţiuni şi criză. Cel puţin alte 3 bănci, PJSC Bank Otkritie FC, PJSC Promsvyazbank şi OJSC Credit Bank of Moscow, au profitat de infuzia de capital date de Banca Centrală a Rusiei pentru a se capitaliza prin preluarea de active.

Shishkhanov refuză să dezvăluie detalii legate de sumele cheltuite pe recentele achiziţii ale băncii, dar unchiul sau, Gutseryev, a declarat la începutul verii că familia sa a golit conturile din străinătate pentru a recapitaliza banca deţinută în Rusia. Averea lui Gutseryev este estimată la 2,9 miliarde de dolari, iar omul de afaceri s-a extins de la industria petrolului la sistemul bancar şi până la afaceri în domeniul hotelier şi industria chimică.

Dar întreg jocul oligarhului este un pariu riscant. Sistemul bancar este pus sub presiune prin prisma dobânzilor ridicate şi a unei scăderi dramatice a cererilor de împrumut.

În cazul în care economia rusă se va contracta şi mai mult în 2016, ceea ce experţii băncii centrale cred că este inevitabil din cauza preţului petrolului, aventura lui Gutseryev în sectorul bancar îi poate aduce doar un munte de credite neperformante. Pentru analistul Ekaterina Marushkevich de la Standard & Poor’s, banca lui Gutseryev a atins deja limita de jos a rezervelor destinate achiziţiilor. Instituţia de credit a raportat o pierdere netă atribuibilă acţionarilor de 2,1 miliarde de ruble în primul semestru al acestui an, iar profitul raportat pe 2014 a fost de doar 1,1 miliarde ruble. Un motiv serios pentru ca S&P să ofere un rating B negativ pentru PJSC B&N. „Chiar dacă B&N are şansa de a deveni din ce în ce mai importantă în sector, calificându-se astfel şi pentru un suport mai consistent din partea băncii centrale, riscurile pot depăşi beneficiile”, crede Marushkevich.

Din programul de capitalizare al băncilor ruseşti, în valoare de 900 miliarde de ruble, PJSC B&N a primit anul acesta 8,8 miliarde de ruble.

În ciuda avertismentelor date de consultanţi şi de economiştii băncii centrale, planurile lui Mihail Shishkhanov vizează extinderea imperiului B&N în sectoare precum cel bancar, imobiliar şi în rezerve naturale. Unii experţi tind chiar să îi dea dreptate, în condiţiile în care alte crize economice de amploare din Rusia au generat averi imense pentru cei care şi-au permis să rişte cât mai mult. „Rusia a traversat destule crize pentru a arăta că investiţiile în active subevaluate poate fi o mişcare inteligentă.

Trebuie să ai încredere doar că Rusia se află la fundul sacului într-un anumit ciclu, mai degrabă decât într-o depresie economică”, susţine Tom Adshead, şef de operaţiuni la Macro Advisory Moscova. Un semn încurajator vine şi din partea Kremlinului care face presiuni enorme pe reprezentanţii băncii centrale de a nu impune condiţii stricte de creditare de teamă unor eventuale falimente răsunătoare în rândul corporaţiilor.

„Sancţiunile economice nu au deschis nicio uşă nouă în economia rusă. Mai degrabă, au creat noi posibilităţi pentru companiile din mediul privat”, explică Shishkhanov. Banca pe care o conduce a aspirat ani în şir la un rol important în sectorul financiar din Rusia. Acum, prin achiziţiile realizate, B&N deţine active mai numeroase decât primele 10 bănci din ţară. „Odată ce încorporăm toate activele şi punem lucrurile în ordine avem un loc la masa bogaţilor”, spune Shishkhanov, referindu-se la planul instituţiei de credit de a obţine o sumă mai consistentă pentru capitalizare din partea Băncii Centrale a Rusiei.

Din acest punct de vedere, activele deţinute de bancă au crescut de peste 5 ori faţă de nivelul înregistrat în urmă cu un an, ajungând la 1.300 miliarde de ruble, conform datelor analizate de Fitch. B&N este în esenţă un creditor al corporaţiilor din Rusia, creditele de consum reprezentând doar 14% din afacerile băncii. Noile achiziţii însă ar putea ajuta banca să echilibreze balanţa între cele două tipuri de clienţi.