Discuțiile despre programul nuclear, în impas. America „îngrijorată” de lansarea rachetei iraniene

Discuțiile despre programul nuclear, în impas. America „îngrijorată” de lansarea rachetei iraniene Sursa: arhiva EVZ

SUA s-au declarat joi „îngrijorate” de lansarea de către Iran a unei rachete, despre care a spus că ar putea aduce beneficii programului balistic al Teheranului, dar și-au subliniat atașamentul față de negocierile care vizează salvarea acordului privind programul nuclear iranian.

„Statele Unite sunt în continuare preocupate de dezvoltarea iraniană a lansatoarelor spațiale, care prezintă un risc de proliferare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, care a reafirmat totuși că Washingtonul „dorește o revenire reciprocă la respectarea deplină a acordului din 2015” care vizează împiedicarea Iranul să obțină arme nucleare”, anunță Casa Albă.

Pe fondul discuțiilor despre programul nuclear, Iranul lansează o rachetă balistică

În mijlocul discuțiilor de la Viena cu privire la programul său nuclear, Iranul a anunțat joi că a lansat o rachetă care transportă trei dispozitive de cercetare spațială în spațiu.

Nava spațială „include tehnologii aproape identice și interschimbabile cu cele utilizate în rachetele balistice, în special cele cu rază lungă de acțiune”, a menționat purtătorul de cuvânt al SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a adăugat că lansarea a reprezentat o încălcare a Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care aprobă acordul privind programul nuclear al Iranului din 2015 (care înseamnă JCPOA) și îndeamnă Teheranul „să nu conducă nicio activitate legată de rachetele balistice concepute pentru a transporta încărcături nucleare”.

Angajamente încălcate de Teheran

La Viena, miza urmărește să readucă în pact Washingtonul, care l-a părăsit în 2018, și să readucă Teheranul la respectarea angajamentelor, încălcate ca reacție la repunerea în vigoare a sancțiunilor americane. Statele Unite participă indirect la negocieri.

„Programul nuclear al Iranului a fost limitat efectiv de JCPOA”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

„Administrația anterioară i-a eliberat de aceste constrângeri, ceea ce a făcut ca celelalte proiecte ale Iranului să fie și mai periculoase, inclusiv „provocatorul” program de rachete balistice, a adăugat ea.

„De aceea încercăm să obținem o revenire reciprocă la respectarea acordului”, a conchis ea.

Occidentalii suspectează că Iranul încearcă să dezvolte, folosind tehnologia lansatoarelor sale de sateliți, lansatoare balistice cu rază lungă de acțiune capabile să transporte încărcături convenționale sau nucleare, scrie hotnews.ro.