Discuții aprinse la Atena: Băncile ar putea renunța la 60% din creanțele Greciei

Discuții aprinse la Atena: Băncile ar putea renunța la 60% din creanțele Greciei

Tic-tac. Timpul alocat negocierilor cu deținătorii privaţi de obligaţiuni elene este aproape de a se scurge, iar până acum nu s-a ajuns la un acord clar. Fondul Monetar Internațional sublinază că ținta rămâne aceeași: datoria Greciei să nu depășească 120% din PIB până în 2020.

Charles Dallara, șeful Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IIF), care conduce grupul investitorilor privaţi cu expunere la obligaţiunile elene, a avertizat că ”există probleme cheie care rămân nerezolvate”, iar timpul nu este de partea grecilor. Dallara se va întâlni cu premierul elen Lucas Papademos şi ministrul de finanţe Evangelos Venizelos pentru a discuta implicarea voluntară a sectorului privat în restructurarea datoriei publice a Greciei şi mâine.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, băncile şi fondurile de investiţii private vor accepta probabil să renunţe voluntar la 55-60% din creanţele lor asupra datoriei Greciei, mai mult decât s-a aprobat iniţial în octombrie - 50%.

Practic, astfel Greciei i se va șterge din datoria de 350 de miliarde de euro, peste 100 de miliarde de euro. Rămâne, însă, de văzut, dacă informațiile se vor confirma.

Ne puteți urmări și pe Google News