Discuție crucială între Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping. Ce au decis liderii celor mai puternice state din lume

Discuție crucială între Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping. Ce au decis liderii celor mai puternice state din lume

Tensiunile dintre Vest și Est se amplifică, în contextul în care China devine tot mai amenințătoare la adresa Taiwanului. Analiștii politici sunt de părere că în următorii ani, China va deveni puterea economică mondială care va face jocurile la nivel înalt.

Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au discutat la telefon aproape două ore despre Taiwan și diferențele lor comerciale. Discuția dintre cei doi președinți este a cincea în mai puțin de un an și jumătate, iar problemele dintre SUA și China devin tot mai vizibile.

Pe lângă divergențele privind comerțul, Biden și Xi Jinping au o poziție diferită când vine vorba de Taiwan.

Înainte apelului telefonic, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că tensiunile în jurul comportamentului agresiv și coercitiv al Chinei în Indo-Pacific vor fi pe agenda președintelui american.

America nu renunță la sprijinul acordat Taiwanului. China, tot mai amenințătoare la adresa insulei 

Guvernul chinez a reacționat dur, după anunțul că  președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, urmează să viziteze Taiwanul.

China nu este de acord ca Taiwanul să aibă contact oficial cu alte state, precizând că insula reprezintă una dintre provinciile sale istorice pe care nu a reușit să o reunifice cu restul țării. Guvernul chinez a catalogat o posibilă vizită a lui Nancy Pelosi o provocare majoră, iar Washingtonul urmează să-și asume consecințele dacă acest lucru se va materializa.

John Kirby, întrebat dacă vor fi ridicate taxele vamale impuse mai multor produse chinezești, oficialul american a declarat că pentru moment nu există o astfel de decizie.

"Noi credem (...) că tarifele vamale introduse de predecesorul său au fost prost concepute. Credem că acestea au sporit costurile pentru familiile şi micile întreprinderi americane", a mai declarat purtătorul de cuvânt, evocând în acelaşi timp "practici comerciale prejudiciabile ale Chinei.”

Dar "nu am de anunţat nicio decizie privind tarifele vamale din partea preşedintelui", a concluzionat John Kirby, potrivit AFP.

Statele Unite acuză China de „provocări” în Marea Chinei de Sud, precizând că în ultimele luni, țara asiatică a arătat un comportament agresiv și iresponsabil, ceea ce ar putea duce la un posibil război.

Mai mult, presiunile asupra Taiwanului contribuie la o instabilitate regională și dăunează serios economiilor statelor.

„(...) Subminează ordinea maritimă existentă și amenință drepturile și interesele tuturor națiunilor care se bazează pe sau operează pe această cale navigabilă”, a declarat Jung Pak, secretar adjunct pentru Asia de Est la Departamentul de Stat.