"Discursul improvizat nu mai atrage investiţiile străine"

"Discursul improvizat nu mai atrage investiţiile străine"

DEZBATERE EVZ. Dacă nu au în componenţa lor specialişti, delegaţiile oficiale care vor "să seducă" investitori străini nu mai sunt eficiente, spune preşedintele Consiliului IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu.

România este în competiţie cu foarte multe ţări europene în ceea ce priveşte atragerea investitorilor străini. Cu toate acestea, autorităţile române nu au capacitatea de a fi competitive pe plan internaţional şi de a atrage noi investiţii, susţine preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, delegaţiile oficiale care vor "să seducă" investitorii străini nu mai sunt eficiente dacă nu au în componenţa lor specialişti.

"Trebuie să promovăm avantajele competitive"

"Dacă vrem ca un număr cât mai mare de investitori să ne aleagă, dacă vrem ca fluxuri cât mai puternice de capital să ajungă în România, trebuie să promovăm avantajele competitive pe care România le are în raport cu celelalte ţări", a explicat Nicolescu în cadrul celei de-a doua întâlniri din cadrul dezbaterii "Aurul în vremuri de criză", organizate miercuri de Editura Evenimentul şi Capital.

Conform estimărilor Consiliului Investitorilor Străini, România a pierdut, în 2010, proiecte în valoare de peste 800 de milioane de euro, din cauza lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri şi a absenţei unei infrastructuri solide pentru dezvoltarea economiei.

Trei motive pentru ca investitorii să vină în România

Întrebat, în cadrul dezbaterii, dacă poate să enumere trei motive pentru care un investitor străin ar trebui să investească pe plan local, directorul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), Stelian Samson, a subliniat că nivelul taxelor scăzute, măsurile luate de stat pentru stimularea angajărilor în mediul privat şi forţa de muncă elastică (oameni calificaţi, flexibili şi care cunosc limbi străine) pot fi considerate argumente importante în atragerea de investitori.

Potrivit acestuia, investitorii proveniţi din state care nu sunt membre UE, precum aşa numitele ţări BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), sunt interesaţi de România pentru că aceasta reprezintă o poartă de intrare în UE şi pentru că pot avea acces la fonduri europene.

"Raportându-ne la perioada anilor 1990-2000, dacă încercăm să corelăm investiţiile făcute în acest interval cu evoluţia economiei, vom vedea o legătură directă între creşterea economică şi investiţiile străine. Fără banii aceştia, nu am fi reuşit să avem o astfel de evoluţie. Într-adevăr, în ultimii doi ani, investiiţile străine au scăzut şi se vede impactul în economie. Nu am nicio umbră de îndoială: avem nevoie de investiţii străine în foarte multe domenii", a explicat directorul general al firmei Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase.

În acest context, el a precizat că, doar prin începerea proiectului minier propus de RMGC, contribuţiile la PIB ar putea creşte anual cu aproximativ 0,3%, ceea ce e foarte mult pentru un singur proiect.

Întrebat care sunt aşteptările unui investitor faţă de statul roman, directorul Roşia Montană Gold Corporation a menţionat îmbunătăţirea vitezei de reacţie la nivel central, simplificarea legislaţiei şi a birocraţiei şi adoptarea unei abordări proactive, care să câştige încrederea investitorilor în mediul economic românesc.

CAMPANIE

Părerile participanţilor la dezbatere

PRO

Stelian Samson: "Investitorii străini sunt încurajaţi să vină în România. În primul rând, este nivelul taxelor. Impozitul pe profit este cel mai scăzut din Europa. Un al doilea motiv ar fi măsurile pentru stimularea forţei de muncă. Statul român subvenţionează investiţiile care creează noi locuri de muncă. (...) Şi, nu în ultimul rând, al treilea motiv este forţa de muncă elastică, bine pregătită, cunoscătoare de limbi străine"

Stelian Samson: "Investitorii proveniţi din state care nu sunt membre UE, precum aşa-numitele ţări BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) sunt interesaţi de România Robert Donose: "Suntem în plin proces de organizare şi încercăm să primim deschis orice investitor străin. Ce vă pot spune este că nu stăm rău. Anul acesta, comparativ cu 2008, au crescut investiţiile de tip "greenfield" în România. Pe de altă parte, cele provenite din privatizări au scăzut".

CONTRA

Laura Florea (preşedintele Asociaţiei Române de Lobby): "În ultima vreme, se constată o descreştere accentuată a dialogului între societatea civilă, pe de o parte, şi autorităţi şi mediul privat, pe de altă parte".

Ovidiu Nicolescu: "Orice investiţie străină trece printr-un proces greoi de avizare. Dacă nu se va moderniza sistemul de depunere a actelor pentru ca acestea să fie trimise online nu se va realiza mare lucru"

Dragoş Tănase: "Raportându-ne la perioada anilor 1990-2000, dacă încercăm să corelăm investiţiile făcute în acest interval cu evoluţia economiei, vom vedea o legătură directă între creşterea economică şi investiţiile străine. Fără banii aceştia, nu am fi reuşit să avem o astfel de evoluţie. Într-adevăr, în ultimii doi ani, investiţiile străine au scăzut şi se vede impactul în economie. Nu am nicio umbră de îndoială: avem nevoie de investiţii străine în foarte multe domenii".

  • "Evenimentul zilei" îţi spune Povestea Muntelui de Aur al României
  • Preşedintele Agenţiei pentru Resurse Minerale: "Statul nu mai are bani să sape după aur"
  • "Aurul românesc, la fel de bun ca şi cel african"
  • "Minele bogate" au nevoie de patru miliarde de euro
  • Aurul, bun în mâncare şi împotriva ridurilor
  • Nicolescu: "Legea investiţiilor ar trebui modificată"

Ne puteți urmări și pe Google News