Directorul ANM: Va fi o vară a extremelor! Cum ne vor fi afectate vacanțele

Directorul ANM: Va fi o vară a extremelor! Cum ne vor fi afectate vacanțele

Vara lui 2022 va fi una extrem de călduroasă, dar capricioasă mai ales în luna iunie. Perioadele de caniculă vor fi urmate de o instabilitate atmosferică accentuată și de furturi puternice. Temperaturile vor depăși frecvent 35 de grade Celsius.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a prezentat prognoza meteo pentru vara aceasta. Vom avea parte de o vreme capricioasă, vom trăi perioade de caniculă extremă, dar nu vor lipsi nici furtunile însoțite de tunele și fulgere. „Va fi o vară a extremelor“,  a spus meteorologul.

Luna iunie, considerată cea mai capricioasă dintre cele trei ale verii, va aduce temperaturi ridicate, de 34-35 de grade Celsius, aproape de pragul de caniculă în multe zone ale țării.

„Trebuie să luăm în considerare că iunie este cea mai instabilă lună a anului şi a verii în România. Din această perspectivă este posibil să înregistrăm o  probabilitate foarte ridicată de a avea fenomene de instabilitate atmosferică accentuate, presărate în anumite zile şi cu valori care pot depăşi pragul de caniculă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara - un record pentru ultima decadă a acestei luni“, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Caniculă și furtuni

Lunile iulie și august vor fi presărate cu perioade de caniculă, urmate apoi de ploi torențiale și furnuri puternice. „Este posibil să înregistrăm alternanţe de perioade foarte călduroase, cu valori care vor depăşi frecvent 35 de grade Celsius, cu zile de instabilitate atmosferică. În aceste zile, mai ales pe parcursul după amiezelor şi al nopţilor, este posibil să avem furtuni puternice“, a mai spus meteorologul.

Cum se explică fenomenele extreme

Aceste fenomene extreme vin în contextul schimbărilor climatice, din cauza creșterii temperaturii constante. Mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat cu o cantitate mai mare de vapori de apă, înseamnă fenomene meteorologice mult mai intense, mai agresive, aşa cum vedem şi în România în ultima perioadă.

Deceniul 2011-2020 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Nici România nu face excepție, spun experții de la ANM. Perioada 2012-2021 a fost cea mai caldă perioadă de 10 ani consecutiv, din 1900 și până în prezent.