Director din Ministerul Muncii: Venitul minim de inserție va înlocui venitul minim garantat

Director din Ministerul Muncii: Venitul minim de inserție va înlocui venitul minim garantat

Venitul minim garantat va fi înlocuit, cel mai târziu până în anul 2016, de venitul minim de inserție, obiectivul principal al acestui demers fiind creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor dependente, la ora actuală, de asistență socială, a declarat vineri Lăcrămioara Corcheș, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu ocazia Conferinței Naționale EMIN "Raport de Țară. Venitul Minim Garantat în România".

'Venitul minim de inserție va avea trei componente de bază, respectiv prestarea de servicii în folosul comunității de către persoanele beneficiare; obligativitatea frecventării școlii în cazul familiilor cu copii și — ca element de noutate — acordarea de stimulente pentru reintegrarea pe piața muncii. Venitul minim de inserție va avea un prag flexibil, spre deosebire de venitul minim garantat actual, care are un prag fix, de exemplu de 155 lei pentru o persoană singură. Concret, când un membru al familiei își va găsi un loc de muncă, venitul minim de inserție va crește cu un procent din volumul câștigului salarial, pe o perioadă de câteva luni', a spus Lăcrămioara Corcheș, citataă de Agerpres.

Potrivit acesteia, venitul minim de inserție va viza un procent de 30% dintre cei mai sărăci locuitori ai României.

'Prin venitul minim de inserție vom ținti un procent de 30% din cei mai sărăci locuitori ai României. Orizontul de implementare al acestui demers este anul 2016, pentru că trebuie să facem pași importanți și în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem informatic integrat, un proces mai dificil decât promovarea unui act normativ. O dată cu crearea unui sistem informatic integrat, se va înregistra și o scădere a numărului de fraude în domeniul asistenței sociale. În strategia UE până în anul 2020, România și-a asumat două obiective majore — creșterea ratei de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani la 70% și reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane, din totalul de 20 de milioane de persoane la nivelul întregii UE', a mai spus Lăcrămioara Corcheș.

Potrivit Agerpres, aceasta a subliniat, totodată, că România are o cifră îngrijorătoare în ceea ce privește rata sărăciei în muncă, aceasta fiind de 19,1%, în condițiile în care media europeană este de numai 9,2%.

'În cazul ratei sărăciei în muncă, vorbim de persoanele de peste 18 ani care au un serviciu, dar care se găsesc într-o stare de sărăcie', a menționat Lăcrămioara Corcheș.

Conferința Națională EMIN 'Raport de Țară. Venitul Minim Garantat în România' este organizată de 'AUR' — Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.). AUR implementează împreună cu RENASIS — Rețeaua Națională Anti-Sărăcie și Incluziune Socială și parteneri din 28 de state europene Proiectul European EMIN — European Minim Income Network.

Ne puteți urmări și pe Google News