Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI respinge orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică
- Ionu ţMure şan
- 6 iulie 2017, 19:45
Numirea în funcţie a directorului general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne s-a făcut conform legii, iar DGPI este deplin operaţionalizată începând cu 1 iunie, ca structură specializată, în subordinea MAI.
DGPI a făcut joi o serie de precizări privind cadrul legal de organizare şi funcţionare a acestei structuri.
„Având în vedere unele afirmaţii apărute în spaţiul public, cu privire la cadrul legal de numire în funcţie a directorului general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, precizăm faptul că aceasta s-a realizat în conformitate cu art. 8 alin. (1) din OUG nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu art. 78 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, nefiind în vigoare legea de aprobare a OUG nr. 76/2016'', se arată într-un comunicat transmis Agerpres.
Astfel, potrivit actualului cadru legal, directorul general al DGPI, colonel Mihai-Cristian Mărculescu, este cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, cu avizul CSAT.
Totodată, DGPI se delimitează ferm de afirmaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o presupusă implicare a personalului unităţii în manifestaţiile din februarie.
"Mai mult decât atât, în perioada respectivă, DGPI se afla în plin proces de operaţionalizare, atât din punct de vedere al personalului - fiind încadrat doar 10% din întreg personalul, cât şi al exercitării atribuţiilor specific”, precizează sursa citată.
DGPI este deplin operaţionalizată începând cu 1 iunie 2017, ca structură specializată, în subordinea MAI, care desfăşoară activităţi informativ-operative pentru cunoaşterea şi prevenirea riscurilor şi vulnerabilităţilor care pot afecta misiunile, personalul, patrimoniul, informaţiile clasificate şi procesul decizional la nivelul ministerului, se mai arată în comunicat.
“Înfiinţarea DGPI a avut ca obiective definirea şi consolidarea atribuţiilor instituţiei, cu accent pe întărirea componentei de protecţie internă - cu rol preventiv. Întregul proces de operaţionalizare a prevăzut garanţii exprese privind legalitatea măsurilor şi activităţilor specifice derulate de unitate. DGPI se supune controlului parlamentar, ministrului Afacerilor Interne, anual sau la cererea Parlamentului, urmând să prezinte rapoarte cu privire la activitatea instituţiei în domeniul securităţii naţionale. DGPI respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică şi reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege”, menţionează sursa citată.