Sâmbătă, fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a criticat actuala administrație americană pentru răspunsul la epidemia de coronavirus, spunând că unii oficiali „nici măcar nu se prefac” că ar rezolva problemele din competența lor. Într-o rară condamnare publică a actualei administrații, Obama le-a spus absolvenților de colegiu într-o conferință online la 16 mai că pandemia a făcut să dispară iluzia că unii din oficialii americani știu cu adevărat ce fac. Obama nu l-a numit pe actualul președinte, Donald Trump, dar criticile au fost îndreptate evident împotriva echipei de la Casa Albă, scrie Europa Liberă.

Duminică dimineața, Peter Navarro a dat replica începând prin a califica administrația Obama drept o „kumbaya a incompetenței”.

„Sunt mulțumit că domnul Obama are un nou loc de muncă ca secretar de presă al lui Joe Biden”, a răspuns Navarro la emisiunea „This Week”. „În ceea ce mă privește, administrația lui a fost o kumbaya a incompetenței, în care am văzut că milioane de locuri de muncă producătoare dispar în China”.

Președintele Donald Trump, a continuat el, a construit „cea mai frumoasă economie din istoria modernă – ratele șomajului erau de 3,5% (înainte ca pandemia să le crească de patru ori), deși China „a eliminat acest lucru în aproximativ 30 de zile”, scrie Politico.

Declarația l-a dus pe Navarro la următoarea sa țintă: folosind termenul „virusul din China”, el a spus că ar fi putut fi din Wuhan, orașul considerat epicentrul pandemiei Covid-19. Iar guvernul chinez a a ascuns intenționat informațiile și și-a trimis cetățenii în alte țări pentru a „semăna” virusul.

În timp ce Navarro a afirmat că nu crede că Beijingul a dezlănțuit în mod deliberat Covid-19 pe lume, el a subliniat avertismentele FBI potrivit cărora guvernul chinez piratează proprietatea intelectuală, spunând că aceasta face parte din eforturile sale de a fura vaccinuri.

„Și ce ar face cu asta? (…) Ar folosi acest vaccin pentru a obține un profit și pentru a ține lumea ostatică. Deci da, îi învinovățesc pe chinezi”.

Trump este singurul care „rezistă Chinei”, a spus Navarro, spre deosebire de rivalul său, democratul Biden.

Trump a lăudat China pe tot parcursul lunii februarie, chiar dacă răspândirea coronavirusului a crescut.
Președintele a postat pe Twitter, la 7 februarie: „Am avut o conversație telefonică lungă și foarte bună cu președintele chinez Xi Jinping. Este puternic, plin de viață și concentrat pe direcția contraatacului împotriva coronavirus. Cred că ei se descurcă foarte bine, chiar construind spitale în doar câteva zile”.

El a continuat: „Nimic nu este ușor, dar va reuși, mai ales că vremea începe să se încălzească și virusul, sperăm, va slăbi și apoi va dispărea. În China există o mare disciplină, deoarece președintele Xi conduce cu fermitate ceea ce va fi o operațiune de mare succes. Lucrăm în strânsă colaborare cu China pentru a vă ajuta!”.