Diplomatii americani cedeaza nervos

Diplomatii americani cedeaza nervos

Departamentul de stat american s-a declarat profund ingrijorat de starea de sanatate mintala a diplomatilor sai care au fost trimisi la post in Irak si Afganistan.

Tocmai din aceasta cauza, a fost declansata o ancheta referitoare la situatiile de stres cu care s-au confruntat acestia, relateaza AFP.

Directorul serviciilor medicale din departament, Laurence Brown, a explicat ca situatia periculoasa in care se afla angajatii Ambasadei Statelor Unite la Bagdad sau cei care lucreaza la Kabul risca sa genereze un numar crescand de cazuri de sindrom de stres post-traumatic.

Potrivit lui, aceste cazuri seamana cu cele constatate in randul militarilor de pe fronturile de lupta. Principalele simptome ale sindromului post-traumatic sunt insomnia, irascibilitatea, dificultatea de concentrare sau hipervigilenta.

Chemati la verificari

Ancheta, care a inceput la 1 iunie, va dura o luna, iar in cursul ei vor fi audiati aproape 2.000 de angajati ai Departamentului de Stat care au lucrat in conditii dificile. Intrebarile se vor referi in special la situatiile periculoase cu care s-au confruntat si la modul in care au reactionat. 

Pornind de la rezultatele acestei cercetari, Departamentul de Stat intentioneaza sa puna la punct programe suplimentare de asistenta psihologica. Doctorul Laurence Brown a afirmat ca, in luna iulie, aceste programe vor fi propuse angajatilor care se intorc din posturile in care se lucreaza in conditii de stres ridicat.

La randul sau, asociatia personalului din Departamentul de Stat a confirmat ca mai multi angajati reveniti din Irak „s-au plans de simptome care sunt in mod clar asociate sindromului de stres post-traumatic”.

„Nu avem cifre exacte. Totusi, rezultatele preliminare ale anchetei Departamentului de Stat arata ca aproape 40a dintre membrii personalului ar putea fi afectati”, a declarat Steven Kashkett, vicepresedintele Asociatiei Americane a Serviciilor Externe.

El a adaugat ca multi dintre angajatii care au lucrat in Irak nu au beneficiat de consiliere nici inainte de preluarea postului, nici la intoarcerea in tara. „Unii s-au simtit chiar pedepsiti pentru ca si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu sindromul de stres post-traumatic”, a mai spus Kashkett.

Ne puteți urmări și pe Google News