Diplomația lui Macron a eșuat din nou. Sultanul Erdogan nu a cedat în fața farmecului parizian. Turcia ține Finlanda și Suedia în afara NATO

Sursa foto: France 3

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a înregistrat un nou eșec diplomatic. El nu a reușit să-l convingă pe Recep Tayyip Erdogan să fie de acord cu cererile de aderare la NATO formulate de Suedia și Finlanda. Cei doi, Emmanuel Macron și Recep Tayyip Erdogan au avut o discuție pe acest subiect, joi, 26 mai.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan au discutat, joi, prin telefon, despre cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei. Macron a încercat să-l convingă pe Erdogan să renunțe la opoziția cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană, după cum relatează AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron nu a reușit să-l convingă pe Erdogan să fie de acord cu cererile celor două state nordice, vecine ale Rusiei, de a adera la NATO. Potrivit unui comunicat de presă transmis de la Palatul Elysée, președintele Macron i-a subliniat lui Erdogan „importanța respectării alegerii suverane a acestor două țări”. El a susținut în fața omologului său de la Ankara, că cererile de aderare la NATO sunt „rezultatul unui proces democratic” și „o reacție la evoluția mediului lor de securitate”.

Erdogan nu s-a lăsat convins de Macron

Argumentele invocate de președintele francez nu au fost suficiente pentru a-l convinge pe Erdogan să-și dea acordul. Președintele turc și-a exprimat, din nou, opoziția ca Finlanda și Suedia să se alăture alianței militare Nord Atlantice. El a afirmat că aderarea la NATO ar trebui să le fie interzisă din cauza presupusei adăpostiri a „organizațiilor teroriste”.

Mai mult, președintele turc i-a transmis lui Macron că „legăturile Suediei și Finlandei cu indivizi și așa-zisele organizații aflate sub controlul organizației teroriste PKK/YPG nu vor fi compatibile cu spiritul de alianței NATO”. Informația a fost prezentată de Direcția de Comunicații din Turcia.

sursa: arhivă EVZ

Problema securității alimentare pe ordinea de zi a discuției

În altă ordine de idei, cei doi lideri au abordat și criza securității alimentare și s-au concentrat, în special, pe „necesitatea urgentă de a permite exportul de cereale ucrainene”, potrivit Palatului Elysée.

„Au discutat despre diferitele modalități posibile de a transporta recoltele din Ucraina, identificate în colaborare cu Națiunile Unite și au convenit să rămână în contact pentru a găsi rapid o soluție”, a mai transmis președinția franceză.

Sursa: arhiva EVZ

Turcia face politica Rusiei în NATO

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu este văzută cu ochi buni de Recep Tayyip Erdogan, președintele turc. Acesta își susține opoziția față de cererile de aderare ale celor două state, vecine ale Rusiei, prin faptul că acestea adăposti organizații teroriste. În acest caz, Erdogan face politica Moscovei care se opune, de asemenea, unui astfel de demers.

Turcia depinde în mare măsură de Rusia și caută să păstreze relații foarte bune cu Vladimir Putin, în ciuda războiului din Ucraina. Spre deosebire de celelalte state NATO, regimul de la Ankara a refuzat să aplice sancțiuni economice Moscovei.

Mai mult, oficialii turci se bizuie pe valul de turiști din Rusia de la care se așteaptă să dea un impuls economiei locale. Aceasta în condițiile în care majoritatea statelor europene și-au închis granițele pentru cetățenii ruși.