Dinamo - Steaua, meciul care a dinamitat Iugoslavia

Dinamo - Steaua, meciul care a dinamitat Iugoslavia

Derby-ul dintre clubul din Zagreb și cel din Belgrad, disputat în 1990, avea să anticipeze un confl ict sângeros care a sfâșiat țara vecină în urmă cu două decenii.

Disputat în urmă cu două săptămâni, meciul dintre Serbia și Albania s-a lăsat cu incidente grave și a fost întrerupt după ce fanii gazdelor au intrat pe teren. Jucătorii și oficialii oaspeților au scăpat cu greu de furia sârbilor, iar tabloul a fost unul de deja vu.

Evenimentele de la Belgrad au amintit de unul dintre cele mai violente meciuri din istoria fotbalului, disputat la Zagreb, în 1990. Era 13 mai, iar campionatul iugoslav își consuma ultimele etape.

Sârbii, conduși de „Arkan”

Croații de la Dinamo îi înfruntau pe teren propriu pe sârbii de la Steaua Roșie Belgrad, la care era legitimat și românul Miodrag Belodedici.

În acea perioadă, Iugoslavia era măcinată de conflicte interetnice și nu era nevoie decât de o scânteie pentru ca lucrurile să o ia razna. Croații își doreau să se rupă de Iugoslavia și erau deciși să meargă până în pânzele albe pentru independență. În plus, între Dinamo și Steaua exista o veche rivalitate.

Totuși, sportul intrase în umbra orgoliilor naționaliste. 3.000 de ultrași sârbi au ajuns în dimineața partidei la Zagreb. În fruntea lor se afla Zeljko Raznatovici. Lider de galerie la acea vreme, cel poreclit „Arkan” avea să devină unul dintre protagoniștii războiului din Iugoslavia, fiind omorât într- un atentat comis în 2000. Ciocnirile dintre cele două tabere au început pe străzi și s-au mutat pe stadion.

Fanii Stelei au intrat în sectoarele croaților, pe care i-au atacat cu cuțitele. Deși numeroase, forțele de ordine au fost copleșite.

193 de răniți

Scenele violente au făcut înconjurul lumii. 100 de suporteri au fost arestați, iar 39 de sârbi și 37 de croați au fost transportați de urgență la spital. De suferit au avut și polițiștii, pentru că 117 dintre ei au avut nevoie de îngrijire medicală.

O scenă memorabilă l-a avut în prim plan pe Zvonimir Boban. Mijlocașul avea 19 ani și era căpitanul celor de la Dinamo Zagreb. Văzând că un fan al echipei sale este bătut cu bestialitate de un polițist, pentru că a pătruns pe teren, Boban a sărit cu picioarele pe reprezentantul forțelor de ordine.

Din acel moment, Zvonimir a devenit un erou al Croației. „A fost grotesc, în boxe urla muzica şi crainicul stadionului a pus reclame, ca şi cum nu se întâmpla nimic”, și-a amintit Boban. În 1991, Croația și Slovenia și-au declarat independența. A fost momentul care a declanșat războiul ce a cutremurat zona Balcanică.