Din nou fără un plafon pentru gazul natural

Din nou fără un plafon pentru gazul naturalSursa foto: dreamstime.com

Miniștrii europeni ai energiei nu au reușit nici marți, 13 decembrie, să ajungă la un acord cu privire la problema impunerii unui plafon pentru gazele naturale. Consultările desfășurate timp de mai multe ore și o serie de întâlniri în marja consiliului extraordinar de la Bruxelles între președinția cehă și reprezentanții statelor membre nu au condus la rezultatul dorit, întrucât țări precum Olanda și Germania au continuat să ridice obiecții față de reducerea plafonului de preț măcar la 200 euro pe megawat-oră.

„A fost o întâlnire lungă și dificilă”, a spus Josef Šikela în numele președinției cehe, anunțând că discuțiile vor continua luni, 19 decembrie. „Am încercat să colaborăm foarte strâns pentru un pachet care să fie acceptat pe scară largă”, a adăugat el, explicând că nivelul prețurilor care va declanșa mecanismul este singura problemă care rămâne deschisă din cauza diferenței mari dintre prețurile dorite de cele două tabere. De reamintit că Grecia împreună cu alte 11 țări solicită ca plafonul să fie stabilit la 160-200 de euro pe megawat-oră. Cea mai recentă propunere de compromis din partea președinției Consiliului a fost de 220 de euro și o diferență a prețurilor spot TTF-LNG la 35 de euro timp de trei zile de tranzacționare.

O primă rundă de negocieri între miniștrii europeni ai energiei a început încă de luni seara, la inițiativa ministrului grec, Kostas Skrekas, pentru a găsi un punct comun spre un acord realist.

Mai exact, Skrekas s-a întâlnit la Bruxelles cu 12 dintre omologii săi din Belgia, Bulgaria, Spania, Croația, Italia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Letonia, prezentând trei aspecte pentru impunerea unui plafon, care au primit sprijinul celor prezenți. Cele trei aspecte asupra căruia s-a căzut de acord au vizat impunerea unui plafon dinamic corelat cu indici externi, aplicarea acestuia în toate hub-urile și instituirea unui mecanism de suspendare pe baza propunerii președinției cehe, în forma modificată de Olanda, potrivit kathimerini.gr

Skrekas și-a chemat din nou omologii ieri dimineață – de data aceasta în prezența Franței, Germaniei și Olandei – pentru a discuta poziția comună a celor 12 state în raport cu punctele de vedere ale celor trei țări, o discuție cu o durată fără precedent înainte de începerea Consiliului Miniștrilor Energiei.

(Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News