Din minunile comunismului românesc. Un deținut politic e trimis la studii în Anglia imperialistă
- Catalin Pena
- 2 septembrie 2020, 11:36
Antonie Plămădeală, viitorul mitropolit al Ardealului, a fost condamnat, în lipsă, în 1949, la şapte ani de închisoare pentru activitate anticomunistă.
A fost arestat în 1954 şi închis la Jilava. Judecat din nou şi condamnat la patru ani de închisoare, a fost graţiat în 1956.
În 1959 a fost scos din mănăstire şi din rândul clerului de autorităţile comuniste.
S-a angajat ca muncitor în diferite întreprinderi; de abia în 1968 şi-a putut relua activitatea clericală, fiind numit secretar şef la Institutul Teologic din Bucuresti.
A fost trimis la studii de specializare în teologie şi filosofie la Heythrop College de lângă Oxford, mutat apoi în Londra (1968-1970); a obţinut doctoratul în teologie la colegiul amintit în 1971, apoi la Institutul Teologic din Bucureşti (1972).
Episcop-vicar patriarhal
La 15 decembrie 1970, Sfântul Sinod l-a ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul Ploieşteanul (hirotonit la 27 decembrie), încredinţându-i-se sectorul "Relaţii externe", precum şi sectorul economic şi Comisia de pictură bisericească. În perioada 1971-1974 a fost rector al Institutului Teologic din Bucureşti.
La 9 decembrie 1979 a fost ales episcop al Buzăului (înscăunat la 13 ianuarie 1980). La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului (înscăunat la 7 februarie 1982).
A făcut parte din delegaţiile sinodale române care au vizitat alte Biserici creştine (ortodoxe, catolice, protestante etc.).
Delegat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la a cincea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Nairobi 1975), Antonie Plămădeală a fost ales membru în Comitetul executiv şi în cel financiar; conducătorul delegaţiei române la a şasea Adunare generală a aceluiaşi Consiliu (Vancouver, 1983); delegat la diferite întruniri ale unor comitete din Consiliul Ecumenic.
A fost delegat la Adunările generale ale Conferinţei Bisericilor Europene (Engelberg 1974, Chania Creta 1979), la diferite sesiuni de lucru ale Comitetului consultativ şi financiar; participant la mai multe sesiuni ale Comisiei mixte internaţionale de dialog între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică.
A fost delegat de Sfântul Sinod să viziteze parohiile ortodoxe române din diaspora (SUA, Canada, Australia, Europa occidentală).
A susţinut conferinţe, cursuri şi comunicări în Spania, Anglia, Franţa, Belgia, Germania, Suedia, Finlanda, Italia, Elveţia, SUA, Australia, ş.a.; a acordat interviuri presei, a vorbit la radio şi televiziune în aceleaşi ţări.
Foto: Părintele Cleopa Ilie, Leonida (viitorul mitropolit Antonie) Plămădeală și Părintele Petroniu Tănase, în anii 1960
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric