Din culisele „Scandalului Burnei”: Chirurgului îi plăcea să fie inovator și nu trimitea cazuri în străinătate | EVZ EXCLUSIV

Din culisele „Scandalului Burnei”: Chirurgului îi plăcea să fie inovator și nu trimitea cazuri în străinătate | EVZ EXCLUSIV

Cazul profesorului doctor Gheorghe Burnei ține cu sufletul la gură întreaga elită medicală și este privit cu mult interes de colegii cunoscutului chirurg. Printre aceștia și profesorul dr. Mihail Jianu, președintele fondator al Societății de Ortopedie Pediatrică și șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică din Spitalul Clinic „Grigore Alexandrescu”. Profesorul a încercat să lămurească în exclusivitate pentru EVZ multe dintre întrebările ce au apărut în legătură cu acest caz

Ce s-a întâmplat în cazul Amirei, pacienta de la care a pornit tot scandalul? „În acest caz, chirurgul ortoped a făcut un implant de microceramică, care, desigur nu a crescut în același timp cu osul. Nu contează că era un implant aprobat sau nu. Pentru șold există alte dispozitive. Am văzut- o pe Amira, fetița operată la un an de Burnei. Mama ei a adus-o la mine în urmă cu 15-16 ani. I-am spus părintelui ei că nu se mai poate interveni. A insistat să meargă în străinătate, unde i s-a spus același lucru. În cazul Amirei existau mai multe posibilități de operație, dar dânsul a ales-o pe aceasta”.

Lămuriri despre dispozitivele ortopedice

Explică tot dr. Mihail Jianu: „Protezele la copii sunt gratuite. Protezele de șold sau de coloană vertebrală se achiziționează printr- un program pus în practică de Ministerul Sănătății. Sunt spitale acreditate unde se fac operațiile. Casele de asigurări nici nu ar putea deconta, deoarece sumele sunt foarte mari, de mii de euro. Numai un șurub al protezei costă 200 de euro. Banii vin dintr-un fond al Ministerului Sănătății, iar lista de așteptare este foarte lungă. La un moment dat se aflau 400 de pacienți pe listă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai poate fi reabilitat medicul Gheorghe Burnei?

Profesorul Mihai Jianu (foto) a fost vizibil încurcat de această întrebare: „Ce să mai spun... Se operau și foarte mulți copii care nu aveau indicații operatorii. El avea chestia asta să fie inventator, inovator… E greu de spus. Cazul o să vină la Colegiul Medicilor, unde eu răspund de malpraxisuri pe probleme de ortopedie pediatrică. Am făcut sute de operații pe coloană, dar, când eram preşedintele Comisiei Naţionale pentru Ortopedie Pediatrică, am preferat să trimit în străinătate cazurile deosebit de grave. E bine să știi când te depășește…”.

Cum se poate scăpa de mită?

Dr Mihail Jianu a vorbit și despre un subiect delicat, care macină lumea medical românească: „Dacă ai un salariu decent și tu ca om ești decent, e OK. Ține de om. Eu cred că medicii ar trebui să aibă un salariu decent, iar dacă și în acest caz mai ia mită, îI „arzi” la Colegiul medicilor. Asta ar fi soluția mea”.

Noi percheziții la Spitalul Marie Curie

Procurorii care îl anchetează pe reputatul chirurg ortoped Gheorghe Burnei s-au întors, în cursul zilei de miercuri, la Spitalul Marie Curie din Capitală pentru a cerceta fişele mai multor pacienţi în cazul cărora intervenţia chirurgicală a fost urmată de deces. La perchezițiile care au durat mai bine de șapte ore a fost prezent și medicul Gheorghe Burnei, însoțit de avocat. Acesta se află încă în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Surse apropiate anchetei susțin că, până în acest moment, chirurgului nu i-au fost aduse la cunoștință acuzații „horror” precum: omor, tentativă de omor, vătămare gravă etc. Și Corpul de Control al Ministerului Sănătății face, în aceste zile, verificări la spitalul „Marie Curie”. Inspectorii au început controlul la programul de protezare al spitalului. Verificările Corpului de Control au fost dispuse după ce procurorii care fac ancheta în cazul şefului secţiei de Ortopedie au arătat că acesta ar fi făcut experimente pe copii şi ar fi folosit, în unele transplanturi, dispozitive medicale confecţionate artizanal.

Avere de bun simț

Gheorghe Burnei este unul dintre cei mai reputați chirurgi ortopezi din tară, dar profesorul nu are o avere impresionantă. Potrivit declarației de avere din 2015, Burnei are o casă, două apartamente, dintre care unul în coproprietate, și o mașină. Astfel, profesorul are o casă moștenită în 2012, un apartament cumpărat în 1993 și 50% dintr-un al doilea apartament, cumpărat în 1990. Autoturismul este Skoda Octavia, fabricat în 2005. În contul bancar, chirurgul ortoped a declarat că are 35.000 de euro. În ceea ce privește veniturile pe 2015, chirurgul declara că a câștigat 126.000 de lei de la Spitalul „Marie Curie”, alți 60.000 de lei ca profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și încă 197.000 de lei, ca medic la spitalul„Regina Maria”. În medie, câștigul este de aproximativ 7.000 de euro pe lună.

Vor fi sau nu dezgropați morții?

Cercetat într-un dosar de luare de mită, pe numele lui Gheorghe Burnei ar fi fost formulate și alte capete de acuzare. Zvonul potrivit căruia Burnei va fi cercetat inclusiv pentru omor, urmând ca anchetatorii să dezgroape cadavrele unor foști pacienți ai medicului, au fost însă infirmate de Daniel Buzatu, managerul de la Spitalul Marie Curie: „E horror ce-mi spuneți! Nu există așa ceva. Anchetatorii au fost astăzi (n.r. – ieri) la spital, au ridicat mai multe foi de observație ale pacienților, au luat acte, documente – e adevărat. Dar demersul lor nu este decât o continuare a acțiunii de sâmbătă, când s-a declanșat tot acest scandal”. (Florian Saiu)

„Pacienții dr Burnei au fost preluați de alți patru medici”

Daniel Buzatu (foto), managerul Spitalului Marie Curie, a lămurit, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, situația pacienților care fuseseră în grija dr. Gheorghe Burnei: „Au fost preluați de alți patru medici din secție. Cunosc și ei foarte bine cazurile, doar îi vedeau pe pacienți în fiecare zi. Trebuie să știți că activitatea la spital continuă, suntem funcționali. Ieri (n.r. – marți) aveam 25 de pacienți pe secția dl Burnei, astăzi (n.r. – miercuri) mai avem 17. Se fac internări, externări, este un ritm normal. De la declanșarea scandalului, n-am vorbit cu dl Burnei. Oricum, vă spun cu mâna pe inimă că n-am primit nicio plângere de la vreun părinte la adresa lui Gheorghe Burnei”. (Florian Saiu)

Asist. univ. dr. Corneliu Dan Popescu de la Spitalul Bagdasar-Arseni, o părere de bun-simț: „Se aruncă cuvinte prea mari și fără substanță reală”

Cu toate că a evitat să comenteze în vreun fel scandalul Burnei, asist. univ. dr. Corneliu Dan Popescu de la Spitalul Bagdasar-Arseni a spus, totuși, că „nu știu ce este de fapt, niște informații fragmentate, care sunt pe canalele de știri. Termenul de proteză este greșit! Cel puțin din două radiografii pe care leam văzut pe televizor, nu am văzut nici o proteză. Ci niște tije, plăci cu șuruburi. Ce folosim noi în spital ca implante sau proteze, sunt într-un program național, nu le cumpără pacienții. Se procură prin spital, în urma procedurilor de achiziții. Probabil că, în anii trecuți, în situații când erau prea puțini bani sau nici nu exista programul național, unii bolnavi trebuiau să le cumpere, de fapt să le achite, unor furnizori acreditați”.

Procedură, nu experiment

Puțin nimerit i s-a părut și termenul de experiment. „Poate fi și o operație care este mai rară în România. Dacă se face o comunicare la congrese sau la cursuri în străinătate - au făcut- o alții de mii de ori înainte - și medicul aplică, ulterior, tehnica în țara lui, nu se poate cataloga drept experiment. Este o procedură, un act chirurgical sau un tip de operație care este în premieră națională. Poți, totodată, să aduci îmbunătățiri unei tehnici consacrate. Așa că, fără o cercetare amănunțită, mi se par niște vorbe aruncate. Nu știu cât sunt de adevărate, s-ar putea să fie, dar cuvintele folosite mi se par prea mari și fără substanță reală”. (Cristina Vladu)

Condiționarea mitei este ceva de neacceptat!”

Vorbind despre salariile doctorilor, implicit despre problema șpăgii, asist. univ. dr. Corneliu Dan Popescu a fost de părere că e greu de raportat un salariu de la noi, la unul din Vest, atâta timp cât veniturile, în general, nu sunt apropiate de cele de dincolo. „Trebuie stabilit un raport, să se ia o referință! Să se stabilească o ierarhie similară cu cea din alte țări dezvoltate, nu să se vorbească, la modul general, de sistemul medical, spre exemplu. În America, dacă împuști un om, poate scapi de pușcărie, dar dacă înșeli fiscul, nu scapi, e delict federal și ești gata. Măcar dacă ar începe chestia asta, în toate domeniile, și la noi. Să fie chemați experți de la fiscul american și pe urmă să vedem dacă sunt bani pentru educație, sănătate sau armată. Condiționarea mitei este, însă, ceva de neacceptat!”