Lumea bună a festivalului s-a reunit duminică pentru o „seară românească” prezidată de ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.
Este, de altfel, pentru prima dată când un ambasador român participă la festival… Şi nu întâmplător. Se întâmplă rar ca o țară să aibă două filme în competiţie, cum este cazul, anul acesta, pentru cinematografia românească. Doar cinci ţări au reuşit această performanţă până în prezent.
Între cupele de şampanie şi „canapele”, sutele de invitaţi care au răspuns chemării au vorbit despre „Sieranevada” şi „Câini”, prezentate deja (primul pentru Palme d’Or şi al doilea pentru Un certain Regard), dar conversaţiile s-au învârtit în special în jurul mult aşteptatului „Bacalaureat” al lui Cristian Mungiu, care la bursa pariurilor are şanse deloc de neglijat pentru laurii celei de-a 69 a ediţii. Un alt subiect a fost filmul german „Toni Erdman”, turnat în România şi cu jumătate de distribuţie românească.
Scumpi la tărâțe…
O nemulţumire lesne de înţeles a fremătat în rândul producătorilor prezenţi la serată din cauza refuzului (până în prezent!) României de a aplica reducerea de taxe pe care vecinii ei o practică pentru turnajele pe teritoriul lor. Pare-se că blocajul se află la ministerul Culturii, ocupat până de curând de UDMR… În orice caz, acest mic „amănunt” face ca producătorii să aleagă adesea Bulgaria sau Ungaria.
Din polemică în polemică…
Inaugurat cu o polemică legată de glumele cam nesărate ale maestrului de ceremonii, Laurent Laffite, festivalul de anul acesta pare să se desfăşoare sub această zodie conflictuală. Tensiunea nu s-a stins, ba dimpotrivă, Susan Sarandon a mai adăugat un etaj - de această dată împotriva lui Woody Allen, despre care declara că „nu are nimic de bine de spus”. Allen a fost acuzat de fiica sa adoptivă, Dylan Farrow, de agresiune sexuală. Fiul său, jurnalistul Ronan Farrow, denunţa într-o tribună tăcerea care înconjoară trecutul tatălui său din cauza statutului de star.
Iar festivalul este abia la jumătatea drumului!
Cooperare româno-franceză
Duminică, la Cannes, s-a semnat Convenția de Cooperare între Centrul Național al Cinematografiei din România și Le Centre national du cinéma et de l’image animeé din Franţa, prin care se va pune în aplicare o politică comună în domeniul cinematografiei. Convenția facilitează schimbul de experți, elaborarea de instrumente juridice și formarea profesională, precum și conservarea patrimoniului cinematografic și circulația operelor dintre cele două state. La semnare au participat Audrey Azoulay, ministrul Culturii și Comunicării Franța, Christophe Tardieu, director general al CNC din Franța, Corina Șuteu, ministrul Culturii din România, Anca Mitran, director general al CNC România, Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris. (Anca Simionescu)