Dilema: cui ii trebuie un "poet national"?

Dilema: cui ii trebuie un "poet national"?

Criticii spun ca sintagmele sablon din jurul lui Mihai Eminescu il mortifica si "fura din adevarata identitate" creatoare a "Luceafarului".

Despre Mihai Eminescu se spune in scoli ca este poetul national al Romaniei, "Luceafarul" culturii romanesti, iar popularitatea poetului a fost confirmata de curand de locul trei obtinut la concursul "Mari Romani".

Mitologia creata in jurul lui Eminescu a fost luata insa in discutie in urma cu cativa ani, in numarul 265/1998 al revistei "Dilema", in care au semnat, printre altii, Nicolae Manolescu, Mircea Cartarescu, Cezar-Paul Badescu. Semnatarii au fost acuzati atunci de "blasfemie" la adresa "poetului national". 

"Statuia din manuale e demodata"

Criticul Dan C. Mihailescu se intreaba de ce formula de poet national a ajuns sa infurie lumea de azi. "Cu ce, Doamne iarta-ma, o deranja - si pe cine? - o expresie care a tinut rasuflarea a zeci de mii de romani, in intalniri publice, la conferinte, asociatii studentesti, foruri confesionale, fie din Cernauti ori Chisinau, fie din tot Ardealul de pana la 1918? Expresia cu pricina a functionat ca liant spiritual pentru romanii aflati in diferite locuri sub porunca altor etnii (...). Si nu vad de ce am detrona-o astazi", spune criticul.

"Oricum, in contextul globalizarii, substanta ei s-a relativizat pana aproape de volatilizare, asa ca nu cred ca ar fi cazul s-o mai demonetizam. Statuia lui Eminescu din manuale este rece si demodata, iar soclul e fisurat. Omul este insa de o caldura extrem de atasanta", adauga Dan C. Mihailescu.

Riscul mortificarii

Criticul Nicolae Manolescu este de parere ca sintagma "poet national" fura din adevarata identitate a poetului, il "mortifica". Potrivit acestuia, sintagma a fost incetatenita de George Calinescu, care o percepea drept o incoronare a cultului personalitatii lui Eminescu. "E mai important ca el e poetul national intangibil decat sa vrem cu adevarat sa-l recitim", crede Nicolae Manolescu.

"Impunerea formulei a adus dupa sine modificarea statutului poetului. Eminescu a iesit din sfera literaturii si s-a inscris in cea a ideologiei si a politicii", spune Cezar-Paul Badescu. "Fireste, aceasta situatie i-a facut rau si operei poetului", adauga el.

Tinerii poeti se revolta

"Sintagma "poet national" e abuziva si perimata. Ea il confisca cumva pe Eminescu, ii da un aer politic, ideologizat", considera Dan Sociu. "Gusturile contemporane merg mai mult spre un poet mai discret, ca Bacovia si mai putin spre unul triumfalist", adauga el.

"Este mult mai usor sa folosesti intr-un discurs demagogic o sintagma sforaitoare decat sa risti folosind lucruri care au legatura cu realitatea", completeaza Razvan Tupa.

Nerelevante

Versurile licentioase

Publicarea unor mostre din poeziile licentioase ale lui Eminescu a fost aspru criticata. Articolul insa a inclus pozitia unor specialisti, printre care cea a eminescologului Dimitrie Vatamaniuc.

"Sunt simple reproduceri ale unor versuri populare care circulau in mediile de atunci, pe care el le-a copiat. Nu au nicio relevanta pentru creatia lui", sublinia specialistul in articolul incriminat din EVZ. 

Ne puteți urmări și pe Google News