„Painkiller” în România. Cum erau procurate Fentanilul și Oxicodona. Traficantul a fost reținut

„Painkiller” în România. Cum erau procurate Fentanilul și Oxicodona. Traficantul a fost reținutDIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Procuroarea DIICOT Oana Haineala instrumentează un caz desprins parcă din scenariul filmului „Painkiller”. Tot ea conduce și ancheta privind rețeaua de droguri care îi procura lui Vlad Pascu substanțele de mare risc. Angajatul unei companii care deține un lanț important de farmacii este implicat.

Update: Bărbatul care a fost prins în flagrant în timp ce deținea și urma să vândă zeci de cutii cu comprimate cu substanță activă Fentanilul a fost reținut, anunță DIICOT. El este cercetat pentru trafic de droguri de mare risc.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea inculpatului, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc”, au anunțat oficialii de la DIICOT.

DIICOT a anunțat, joi, 21 septembrie, derularea mai multor percheziții domiciliare. Acestea fac parte dintr-un caz condus de procuroarea Oana Hăineală, aceeași care se ocupă și de ancheta privind rețeaua de droguri care îl alimenta pe Vlad Pascu.

„La data de 21.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism – Structura Centrala împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Investigare Financiara a Grupurilor de Criminalitate Organizata și Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Politiei Romane, pun în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliara în municipiul București, într-o cauză având că obiect săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Din ancheta DIICOT care vizează o rețea de trafic de groguri este vizat angajatul unei companii care deține un important lanț de farmacii. Potrivit anchetei, acesta ar fi comercializat peste 10.000 de pastile ce conțin ca substanță activa Fentanil și aproximativ 700 de comprimate Oxycodona. Același angajat este suspectat că ar fi vândut 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină. El a fost prins în flagrant în timp ce avea asupra sa câteva zeci de cutii cu pastile ce conțin Fentanil.

Medicamente precum Fentanilul și Oxicodona se vând doar pe baza unei rețete. Cu toate acestea, pastilele sunt sustrase din depozitele farmaciilor sau din spitale și sunt vândute consumatorilor de droguri.

Potrivit comunicatului emis de DIICOT, Fentanilul și Oxicodona sunt cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață. În mod frecvent, astfel de medicamente au efect letal.

pasrila revolutionara de slabit

Sursa foto: arhiva EVZ

DIICOT trage un semnal de alarmă. Fentanilul și Oxicodona, cele mai periculoase droguri

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic. El este prescris bolnavilor de cancer, aflați în stadii terminale. De asemenea, astfel de pastile sunt recomandate și pentru gestionarea durerilor de după intervențiile chirurgicale. Fentanilul este eliberat doar pe baza unei prescripții medicale.

DIICOT precizează în comunicatul de presă că acest medicament este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina. Agenția americană Drug Enforcement Administration (D.E.A.) spune că este „atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”. În SUA, în 2022, două treimi din cele 110.000 de decese au fost cauzate de supradoză.

Oxicodona, cea de-a doua substanță asupra căreia DIICOT atrage atenția, este un analgezic opioid. El este utilizat pentru durerile severe și face parte din categoria medicamentelor cu regim special. Acesta, la fel ca și Fentanilul, poate fi cumpărat doar în baza unei prescripții medicale. Pastilele de acest gen prezintă un risc major de dependență. Oxicodona figurează în tabelul anexa nr. II al Legii 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

„Acțiunea beneficiază de sprijinul Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni din cadrul Politiei Romane. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DIICOT.