Diguri de solidaritate în apărarea sinistraţilor

Diguri de solidaritate în apărarea sinistraţilor

De la jandarmii înarmaţi cu lopeţi până la voluntarii care adună ajutoare, mii de români au sărit în sprijinul oamenilor afectaţi de inundaţii.

Din cauza debitului mare al Prutului şi al Siretului, hidrologii au hotărât să prelungească avertizarea de cod roşu până miercuri, la ora 16.00.

Între timp, aproximativ 2.000 de jandarmi şi poliţişti se luptă, de zile întregi, alături de sinistraţi, să înlăture efectele inundaţiilor devastatoare din nordul ţării. Mobilizarea şi încăpăţânarea acestora este completată de gesturi emoţionante. Locanicii din Rast, care au primit ajutoare din toată ţara acum doi ani ca să-şi refacă viaţa după inundaţiile din Dolj, au început acum să strângă ajutoare pentru sinistraţii din Moldova. Puşcăriaşii din Botoşani şi-au donat, în acelaşi scop, porţia de pâine. Mitropolia Moldovei a început o colectă în bani şi materiale de construcţii. Până şi ucrainenii, şi ei loviţi de acelaşi potop, au înţeles că trebuie să conlucreze cu hidrologii români şi le-au permis, ieri, accesul pe teritoriul Ucrainei.

Mobilizarea şi solidaritatea de la nivelul populaţiei i-a cuprins şi pe politicieni, care par să fi lăsat certurile deoparte cel puţin pe perioada codului roşu şi să se intereseze de soarta oamenilor.

  ÎN LINIA ÎNTÅI Forţa de intervenţie în zonele inundate: 2.000 de oameni

Secretarul de stat a anunţat ieri că s-a lucrat cu un efectiv de 1.884 de oameni, dintre care 1.006 angajaţi ai MIRA. Alte 300 de persoane, în special din judeţele din apropiere, sunt în drum spre Iaşi. SUCEAVA. Două case din zonă au fost deja evacuate după ce muntele a început să se prăbuşească în comuna Brodina. La faţa locului au venit specialişti de la Apele Române şi un geolog pentru identificarea soluţiilor pentru stabilizarea versantului. La Broşteni s-au deplasat şi zeci de pompieri şi jandarmi. În total au fost afectate 5.796 de gospodării şi evacuate 183 de persoane. (Sergiu Rusu) NEAMŢ. Mii de oameni din zona Roman şi comunele învecinate şi-au părăsit de bună voie sau forţat casele, fugind din faţa puhoaielor Siretului. Până ieri, la prânz, au fost evacuate aproximativ 7.500 de persoane şi 3.000 de animale, din cele 665 de case şi anexe inundate. (Dan Sofronia)

MARAMUREŞ. Potrivit preşedintelui CJ Maramureş, Mircea Man, autorităţile locale se ocupă de repararea drumurilor din Borţa, Baia Borţa, Remeţi, Câmpul Lung la Tisa, Ruscova, Repedea şi Poienile de sub Munte. Pagubele din judeţ sunt estimate la circa 140 de milioane de lei. VRANCEA. Siretul a inundat, marţi, 200 de hectare de păşune şi 20 hectare de terenuri agricole în comuna vrânceană Năneşti. Apele au ajuns până la digul de protecţie. Potrivit primarului, suprafaţa este situată între Lunca Siretului şi digul de apărare, în zonă inundabilă.

VASLUI. Autorităţile vasluiene au anunţat ieri că sunt pregătite să evacueze peste 1.000 de persoane din şapte comune de pe Valea Prutului, după deversarea barajului de la Stânca-Costeşti. Un puhoi de necazuri

CASE ÎN BEZNĂ. În urma inundaţiilor, electricitatea a fost întreruptă în 29 de localităţi din Moldova, după ce 17 linii electrice de medie tensiune au fost avariate şi 22 de stâlpi au fost rupţi. 15 echipe ale E.ON Moldova încearcă să elimine avariile, însă în multe zone nu se poate interveni încă din cauza apelor. LINII ÎNCHISE. Un număr de 10 linii de cale ferată au rămas închise, în timp ce pe alte opt sunt restricţii de viteză. S-a reluat circulaţia pe liniile: Vama - Moldoviţa, Ileanda - Răstoci, Liteni - Vereşti, Dolhasca - Lespezi şi în staţia Suceava.

OPERAŢIUNI. În Temeşeni, Neamţ, forţele de ordine au sărit în ajutorul oamenilor SUB PRESIUNE Codul roşu a impus armistiţiul Băsescu-Tăriceanu

Mobilizaţi de situaţia de criză, miniştrii guvernului Tăriceanu au făcut ieri o şedinţă-fulger a executivului la care a venit şi preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit unor surse politice, şeful statului a cerut guvernului să cheme din concediu toţi funcţionarii direcţiilor de muncă din judeţele inundate, consilierii locali şi judeţeni pentru modificarea bugetelor locale, dar şi să se grăbească cu întocmirea documentaţiei pentru obţinerea unui ajutor din partea Uniunii Europene.

Băsescu a făcut însă şi o excepţie de la tonul cordial, reproşându-i ministrului internelor, Cristian David, că în loc să lase primarii din Suceava să-şi facă treaba „când curgea apa prin curţile oamenilor“, îi chema în şedinţă la Rădăuţi. El i-a atras atenţia lui David că nu există o colaborare bună între prefectură şi preşedintele CJ, dând ca exemplu „dubla comandă“ de la Suceava. „S-a respectat legea“, i-ar fi răspuns însă scurt ministrul.

După o oră de discuţii la Palatul Victoria, Băsescu a plecat din nou spre zonele inundate. „Eu nu pot muta apa de aici, dar am venit să ştiţi că nu sunteţi părăsiţi“, s-a justificat el, la Roman. Drumul judeţelor Suceava, Iaşi, Botoşani şi Neamţ l-a luat şi ministrul muncii, Paul Păcuraru, în timp ce secretarul general al guvernului, Gabriel Berca, şi ministrul internelor, Cristian David, au plecat la Bacău. (Anca Simina, Dan Sofronia) DE LA BUGET

Ajutoare de urgenţă, după anchetele sociale

Persoanele afectate de inundaţii vor primi ajutoare financiare de minimum 300 de lei, iar pentru familiile în cadrul cărora au fost înregistrate decese în urma calamităţilor meteorologice vor fi alocate câte 5.000 de lei. Decizia a fost luată în şedinţa de guvern de ieri, iar de această măsură vor beneficia persoanele afectate din judeţele Maramureş, Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bacău. Ajutoarele vor fi acordate în urma unor anchete sociale. Sumele vor fi suplimentate cu 800 de lei în cazul familiilor şi persoanelor singure ale căror case au fost distruse în totalitate de inundaţii, cu 500 de lei pentru locuinţe afectate în proporţie de peste 50% şi cu 300 de lei pentru case afectate în proporţie de până la 50%. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a cerut ca ajutoarele să nu fie distribuite „pauşal“, ci strict în funcţie de necesităţi. (Ana Jităriţă) SOLIDARITATE   Localnicii din Rast le trimit ajutoare sinistraţilor

Localnicii din Rast, judeţul Dolj, care în urmă cu doi ani au fost afectaţi de inundaţii, au început ieri să strângă ajutoare pentru sinistraţii din nordul Moldovei.

„Ştiu cum a fost şi la noi, când ne rugam de cel mai mic ajutor, aşa trebuie să le fie şi lor acolo. Iar un sac de grâu nu sărăceşte şi nu îmbogăţeşte pe nimeni“, spune primarul Iulian Silişteanu, adăugând că s-au strâns deja 15 tone de grâu. Şi filialele partidelor politice din Suceava au declanşat campanii de strângere de fonduri pentru victimele inundaţiilor. Biserica a hotărât la rândul ei să acţioneze pe cont propriu, sumele strânse urmând să fie distribuite prin parohii.

Nici deţinuţii de la Penitenciarul Botoşani nu au rămas indiferenţi faţă de drama oamenilor a căror agoniseală de-o viaţă a dispărut sub ape. Aşa se face că, ieri, aproximativ 500 de deţinuţi au decis să-şi doneze alocaţia de pâine persoanelor afectate de inundaţii din zona Botoşani. (Sergiu Rusu, Petre Cojocaru)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:09

Prefectul de Arad le cere primarilor să ajute sinistraţii ARAD. Prefectura le cere primarilor să contribuie la acţiunea demarată cu Crucea Roşie Arad, prin care se doreşte ajutarea populaţiei afectată de inundaţii.

„Primarii unităţilor administrativ teritoriale sunt solicitaţi să sprijine, în limita posibilităţilor locale, această iniţiativă prin contribuţii constând în produse alimentare şi nealimentare, pături, donaţii în bani, etc“, spune prefectul de Arad, Gavril Popescu.

Cine vrea să ajute o poate face şi direct prin intermediul Crucii Roşii Arad, care are sediul pe str. Lucian Blaga nr.8.

Ajutoare din Ungaria pentru sinistraţii din Moldova

„În urma colaborării pe care filiala din Arad o are cu Crucea Roşie Maghiară din Beckes, vecinii noştri s-au oferit să ajute cu transport în alimente Crucea Roşie Română.

Acest transport va pleca spre zona Iaşi, unde va fi distribuit la taberele de sinistra]i din Moldova“, spune directorul filialei Arad de Cruce Roşie, Iudita Cuvineanu, care face un apel către transportatorii dispuşi să ajute un transport umanitar pentru trimiterea alimentelor strânse la Arad spre Moldova.  (Alex Negru)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:00

Ne puteți urmări și pe Google News