Dificultăți în eliberarea concediilor medicale pentru cei aflați în carantină sau izolare

Dificultăți în eliberarea concediilor medicale pentru cei aflați în carantină sau izolare

Legea carantinei are prevederi neclare în ceea ce privește eliberarea concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină sau izolare.

Medicii de familie nu pot să le acorde concediul medical, deoarece unele DSP-uri nu emit avizele necesare.

Un astfel de caz este cel al lui Nicolae Culea, care are o rudă depistată cu coronavirus. El a decis să stea în izolare, dar timp de 10 zile, nu a putut să ia legătură cu DSP Ilfov.

,, Noi am apelat prin telefon la DSP și sunam. Sunt câteva numere de telefon la care nu răspunde nimeni. Am dat și un e-mail către DSP prin care le-am solicitat acest aviz. Ieri am primit un e-mail cu o declarație pe care să o completez și pe care să le-o trimit înapoi să îmi elibereze acest certificat. Cred că sunt depășiti de situație. Mă gândesc și la persoanele care nu au posibilitatea să trimită un email, să comunice în felul acesta”, a spus Nicolae Culea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt caz este cel al Ioanei. Ea a făcut două teste de coronavirus pe 6 și pe 20 iulie, ambele ieșind pozitive. Ea a luat legătura cu medicul de familie, pentru a-i cere concediu medical, dar i s-a spus că nu poate fi ajutată.

,,Medicul de familie mi-a spus că numai medicul curant, în cazul de față, cel infecționist poate să dea. Nu sunt în atenția unui medic infecționist. Concediu medical nu se știe cine îmi dă. DSP nu răspunde, am trimis mail, mi-a venit mailul înapoi pentru că au căsuța plină. Mă simt revoltată și neputincioasă și nu este corect", a spus Ioana Nistor.

Medicii de familie invocă faptul că legea carantinei are prevederi neclare

,,Noi ca medici de familie nu putem să le dăm concediu pentru boli contagioase de grup A, așa cum este boala COVID. Există în această lege a carantinei trecut faptul că pentru perioada 2 iulie - 21 iulie, se dă concediu medical pentru contacți în baza actelor normative anterioare. Acolo, conform actelor normative e nevoie de adeverință de la DSP. DSP nu are în evidență acești contacți, pentru că atunci era în vigoare legea cu declarația pe proprie răspundere”, a declarat doctorul Daciana Toma, medic de familie.

Cum au decurs dialogurile

Reprezentanții Digi24 au contactat DSP-uri din 3 județe pentru a afla ce trebuie să facă un contact al unei persoane confirmate pozitiv ca să primească adeverința. Răspunsurile au fost diferite.

,, Luni dimineață să sune la noi, tot la numărul ăsta. O să fie colegii mei de la epidemiologie și o să ia legatura cu ei că să primească adeverința. Când o să sune (...) la noi luni o să i se solicite o adresă pe mail și o să i se trimită pe mail", a comunicat reprezentantul DSP Ilfov

"Să discute cu medicul de familie care l-a luat în evidență în momentul în care a intrat în izolare. Reporter: Va avea nevoie de adeverință de la DSP? Reprezentant DSP Argeș: Nu, Nu, Nu, direct la medicul de familie”, a declarat reprezentantul DSP Argeș

,,Reprezentant DSP București: Să vină aici, Spiru Haret nr. 14, de luni încolo. Reporter: Dacă ar putea să infecteze pe cineva? Nu ar fi mai bine să trimită un mail? Reprezentant DSP București: Trebuie completată o declarație, doamnă. După aia va primi adeverința pe mail”

digi24.ro.