Diferențele dintre gripă și COVID-19. Explicațiile Ministerului Sănătății

Diferențele dintre gripă și COVID-19. Explicațiile Ministerului SănătățiiDe ce tușim în această perioadă. Ar putea fi vorba despre un nou virus. Sursa foto: 12032072 © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com

Ministerul Sănătăţii a explicat care sunt diferențele dintre virozele comune de gripă şi COVID-19, dar și care sunt cele mai îngrijorătoare simptome.

România se confruntă cu un val de infecţii respiratorii cu forme severe, iar Ministerul Sănătăţii a explicat care sunt diferențele între virozele comune de gripă şi COVID-19. Părinții sunt rugați să meargă de urgență la spital sau la medicul de familie dacă copii au simptome severe.

Copilul va fi evaluat clinic, imagistic și biologic de medici. Simptomele severe nu trebuie să dureze mai mult de trei zile.

Simptomele răcelii comune:

nas înfundat secreții nazale abundente tuse sporadică dureri în gât subfebrilitate sau febră moderată evoluție auto limitantă

Simptomele unei răceli comune debutează progresiv și durează maxim cinci - șapte zile. Simptome COVID-19:

febră tuse oboseală dificultăți de respirație dureri în gât răgușeală vărsături diaree

pierderea gustului/mirosului dureri de cap

Simptomele gripei:

febră cu valori crescute cu durată de 3- 5 zile frison cefalee și dureri de gât tuse persistentă dureri musculare persistente și dureri articulare astenie fizică

Simptomele debutează brusc și durează 7 - 10 zile.

Simptomele infecției cu virus sinciţial respirator:

tuse secreții nazale febră respirație șuierătoare respirație rapidă apnee la sugari

Simptomele durează circa două săptămâni.

Cazurile gripă au crescut în România

Numărul de cazuri de gripă și de viroze a crescut considerabil în ultima perioadă, iar spitalele sunt pline. Cele mai multe prezentări la Secțiile de primiri Urgențe au fost înregistrate în București. Pe locul doi se află județul Buzău. Medicul Bogdan Micu, şeful Secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, a explicat care este diferența dintre gripă și viroza respiratorie și când trebuie părinții să își facă griji cu adevărat.

„În cazul gripei, febra este înaltă, slab responsivă la tratamentul cu antitermice şi de durată peste două, trei zile. În cazul Virozei respiratorii, febra este responsivă la tratamentul cu antitermice, nu este aşa înaltă ca în cazul gripei, iar durata este mult mai scurtă, o zi jumate, două zile”, a explicat dr. Bogdan Micu.

Ne puteți urmări și pe Google News